. Mam taki problem nie umiem zrobić pewnego zadania czy mógł by ktoś mi je wytłumaczyć
? Dzięki za pomoc
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny ABC,którego boki AB i BC maja po
7cm długości , a długość boku AC jest równa 2 cm. Przez bok Ac poprowadzono płaszczyznę
| pi | ||
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem (alfa)= | i przecinającą przeciwległą | |
| 6 |
|AB|=|BC|=7
|AC|=2
| π | ||
α= | =30o
| |
| 6 |
| |EB| | ||
Następnie cosα= | mamy policzony |ED|
| |
| |ED| |
*