PROblem
TOmek:

GDZIE MAM BŁAD

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD. W trójkącie równoramiennym
ASC to stosunek długości podstawy do długości ramienia jest równy
|AC| : |AS|=6:5. Oblicz sinus kąta nachylenia sciany bocznej do płaszczyzny podstawy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
H2=25x
2−9x
2=16x
2
H=4x
a
√2=6x
h
2=25x
2−8x
2=27x
2
h=
√27x
gdzie mam błąd

?
6 maj 13:41
Nie jestem mądry: a= 3x√2
6 maj 13:42
Kejt: 6x:2=2x?

może 3?
6 maj 13:42
6 maj 13:49
TOmek: czekajcie działam dalej
6 maj 13:49
6 maj 13:51
Nie jestem mądry: Już jest błąd
6 maj 13:52
Nie jestem mądry: h2=25x2−18x2
6 maj 13:52
Ajtek: A skąd się wzieło w h2 −8x2
6 maj 13:56
TOmek: czemu − 18x
2? przeciez
| | 1 | | 1 | | 3x√2 | |
h2=25x2− |
| a a=3x√2 |
| a= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 maj 13:57
TOmek: tam jest błąd Ajtek, bo źle policzyłem "a"
6 maj 13:58
TOmek: ale nie rozumiem postu "Nie jestem mądry"
6 maj 13:58
Nie jestem mądry: Zle popatrzyłem na rysunek
6 maj 14:00
TOmek: to dobry jest ten moj powyzszy post?
6 maj 14:01
Nie jestem mądry: | | 4√41 | |
Dobrze teraz skróć 8 i 2 zostanie ci |
| |
| | 41 | |
6 maj 14:02
TOmek: | | 4x | |
sinα= |
| = i jak myslicie, wyjdzie z tego dobry wynik? |
| | | |
6 maj 14:02
Nie jestem mądry: | | 8 | |
Z tego powyżej wyjdzie |
| |
| | 41x | |
6 maj 14:04
TOmek: pierwiastka zapomniałem dać
6 maj 14:05
TOmek: | | | | 8*√41 | | 8*√41*√2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 41 | | 41 | | 41*√2 | | 41*2 | |
LOL
6 maj 14:09
TOmek: nie wiem jak to poskracać
6 maj 14:09
6 maj 14:11
6 maj 14:11
TOmek: wyszło KURNA JESTEM PRO

DZIEki pieknie
6 maj 14:11
TOmek: jakieś 50 procent bym miał z tego roz.
6 maj 14:12
bart: tylko ze nie wczoraj
6 maj 14:13
TOmek: ja dopiero za rok pisze, wiec spokojnie, fajne były zadanka nawet, tylko z ciągami przesadzili
6 maj 14:14
essh: ciagi zrobilemmm

xD nawet szybko

ujebalem m.in standardową trygonometrie dzielac przez
1−cosx <brawa> xD teraz bede to spamowac bo mnie krew zalewa xD
6 maj 14:53
TOmek: spokojnie, jak cos to tylko nie spełnisz swoich marzen
6 maj 14:55