jest tu może dobry geograf >?
roman: chodzi mi o takie zadanie
O jaki kąt obraca się Ziemia w czasie dwóch godzin?
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć , albo pokazać rozwiązując te zadanie >?
6 maj 17:04
roman: mam jeszcze takie ...
Jak długo będzie się obracała Ziemia o kąt 5 stopni ? i też go nie rozumiem
6 maj 17:08
roman: tzn. że nikt nie wie >?
6 maj 17:24
bart: | | 2 | |
w czasie 24h obraca sie o 360o wiec w ciagu 2 |
| *360o czyli 30o |
| | 24 | |
6 maj 17:25
6 maj 17:26
Kejt: a po co geograf
wiadomo, że Ziemia obraza się o kąt 360o w 24h.
czyli:
360o −> 24h /:12
30o −> 2h
30o −> 2h
30o −> 120min. /:6
5o −> 20 min.
6 maj 17:27
roman: dlaczego dzielisz przez 12 kejt >?
6 maj 17:29
roman: i przez 6 >?
6 maj 17:29
Kejt: żeby otrzymać najpierw 2h a potem 5o..bo to mamy policzyć.
6 maj 17:30
bart: bo 30:6=5
sprawdzenie jak dziecku w I klasie
5*6=30
6 maj 17:31
roman: no ten komentarz to wiesz mogłes sobie juz darowac ....
ale dziekuje za rozwiazanie ....
6 maj 17:33
Kejt: bez urazy.. ale bart ma rację..
6 maj 17:38
roman: ze 5*6= 30 tak to ma racje ...
6 maj 17:50