Wyznacz dziedzinę
pawkan: | | x3−4x+4x | |
Dane jest wyrażenie W= |
| wyznacz dziedzinę tego wyrażenia |
| | x3−5x2+6x | |
6 maj 22:16
Kejt:
x3−5x2+6x≠0
x(x2−5x+6)≠0
x≠0 ⋀ x2−5x+6≠0
dokończ..
6 maj 22:18
pawkan: nie wiem jak...
6 maj 22:20
Godzio:
Zrobię wioskę
| x3 − 4x + 4x | | x(x − 2)2 | | x − 2 | |
| = |
| = |
| |
| x3 − 5x2 + 6x | | x(x − 3)(x − 2) | | x − 3 | |
D = R − {3}
Poczułem się jak typowy szarak
6 maj 22:21
pawkan: dzieki
6 maj 22:23
Godzio: Nie sugeruj się moim rozwiązaniem,
Kejt jest lepsza
6 maj 22:23
Kejt: o..a teraz pod Godzia się podszywają..
6 maj 22:24
Godzio:
Nie podszywają, moje rozwiązania nie zawsze muszą być prawidłowe
6 maj 22:25
Kejt: Wiem, tak sobie żartuję
6 maj 22:27
Godzio: pawkan przepisał moje rozwiązanie i poszedł
6 maj 22:29
pawkan: nie poszedł

rozkminiam dalej to zadanie
6 maj 22:30
Godzio:
Dokończ to co napisała
Kejt delta i pierwiastki
D = R − {0,x
1,x
2} gdzie x
1 i x
2 to 2 rozwiązania równania kwadratowego x
2 − 5x + 6
6 maj 22:31
pawkan: czemu kwadratowego a nie x3 ?
6 maj 22:33
Kejt: bo wyłączyłam x przed nawias.
6 maj 22:34
Godzio:
Bo x został wyłączony przed nawias
6 maj 22:34
pawkan: yhy ok dzieki
6 maj 22:35
pawkan: To bedzie x2= −2 x1=2 ?
6 maj 22:39
Godzio:
2 się zgadza, ale −2 już nie
6 maj 22:39
Kejt:
2 się zgadza..ale −2 nie bardzo.
6 maj 22:41
pawkan: czemu
6 maj 22:41
Kejt: Dobra.. zostawiam Ci go
6 maj 22:41
6 maj 22:42
pawkan: a nie powinno byc −5
6 maj 22:43
Godzio:
| | −b + √Δ | |
x2 = |
| b = −5 więc −b = 5 |
| | 2a | |
6 maj 22:45
pawkan: ok dzieki już kminie
6 maj 22:47