działanie z pierwiastkami
zuet: 2
√5+3
______ + (2
√5 +3)(
√5 −4)=
√5−2
pomoże ktoś?
6 maj 16:07
Sabin:
| | √5−2 | |
Ułamek pomnóż przez |
| , zaś te nawiasy wymnóż. Potem ładnie się poskraca. |
| | √5−2 | |
6 maj 16:22
Sabin: Tfu, przez √5 + 2 a nie √5 − 2
6 maj 16:23
Eta:
| (2√5+3) *(√5+2) | |
| +(2√5+3)(√5−4)=
|
| (√5−2)*(√5+2) | |
| | (2√5+3)(√5+2) | |
= |
| + (2√5+3)(√5−4)=
|
| | 5−4 | |
= (2
√5+3)(
√5+2+
√5−4)=(2
√5+3)*(2
√5−2)= 20−4
√5+6
√5−6 = 14+2
√5= 2(7+
√5)
6 maj 16:23
zuet: dzięki bardzo
6 maj 16:35