? Bo mam kilka do zrobienia, ale nie bardzo mi to
idzie...
1). Dwa ładunki q1=4x10−10 C i q2=9x10−10 C znajdują się w odległości d=5cm od siebie.
W jakiej odległości między nimi należy umieścić trzeci ładunek, aby cały układ znajdował się w
równowadze?
2). Dwie jednakowe kulku i ładunkach q1 i q2 znajdują się w odległości r od siebie. O ile
zmieni się siła oddziaływania między nimi, jeżeli kulki zetkniemy ze sobą a następnie
odsuniemy na poprzednią odległość?
3). W wierzchołkach kwadratu o bokach równych a znajdują się jednakowe ładunki jednoimienne q.
Jaki ładunek przeciwnego znaku należy umieścić w środku kwadratu, aby siła działająca na każdy
z ładunków równała się zeru?
4). Znaleźć natężenie pola elektrycznego w punkcie leżącym pośrodku między ładunkami punktowymi
q1=−8x10−9 C i q2=6x10−9 C. Odległość dzieląca ładunki wynosi r=0,1m (k=9x109 Nm2/C)
5). Elektron porusza się w kierunku linii sił jednorodnego pola elektrycznego, którego
natężenie wynosi E=120V/m. Jaką odległość przeleci elektron aż do całkowitej utraty prędkości,
jeżeli jego prędkość początkowa wynosi v0=1000km/s? W jakim czasie przebędzie on tę
odległość? Stosunek ładunku elektronu do jego masy jest równy (e/m)=1,76x1011 C/kg.
6). Prędkość elektronu przelatującego w polu elektrycznym z punktu A do punktu B zwiększyła się
od vA=1000km/s do vB=3000km/s. Wyznaczyć różnicę potencjałów między punktami A i B pola
elektrycznego. Stosunek ładunku elektronu do jego masy jest równy (e/m)=1,76x1011 C/kg.
Zwłaszcza te 2 ostatnie zadania, lekko posrane... Może ktoś, dla relaksu, rozwiąże 6 zadanek z
fizyki?
| 1 | ||
ΔU = Ek(B) − Ek(A) = | me(vB2 − vA2) | |
| 2 |
| ΔU |
| me | ||||||||||
ΔV = | = | = ( | )(vB2 − vA2) | |||||||||
| q | e | 2e |
.
Zadanie 1.
Najpierw trzeba zauważyć, że ładunek q3 musi być ujemny, bo jakikolwiek ładunek dodatni nie
doprowadzi do stanu równowagi. Teraz trzeba pomyśleć, gdzie ten ładunek może się znajdować.
Jeżeli nie będzie idealnie między ładunkami q1 i q2 wtedy również nie będzie stanu
równowagi, a więc q3 znajduje się gdzieś pomiędzy ładunkami q1 i q2. Wyznaczymy x.
Aby układ był w stanie spoczynku muszą być spełnione warunki:
F12 = F13 i F12 = F23
czyli po prostu:
F13 = F23
Dla uproszczenia zapisu przyjmujemy, że
| 1 | ||
k0 = | ||
| 4πεrε0 |
| q1q3 | q2q3 | |||
k0* | = k0* | |||
| x2 | (d−x)2 |
| q1 | q2 | ||
= | |||
| x2 | (d−x)2 |
| 2dq1 − 2d√q1q2 | q1 − √q1q2 | |||
x = | = d* | = | ||
| 2(q1−q2) | q1−q2 |
| √q1q2 − q1 | ||
= d* | . | |
| q2−q1 |
W wierzcholkach kwadratu zdajduja sie ladunki: jeden o wartosci Q i trzy o wartosci q. Jaka
jest zalezność pomiedzy Q i q jesli sila wypadkowa dzialajaca na ladunek Q wynosi 0? Czy mozna
tak dobrac q aby sila wypadkowa dzialajaca na kazdy z ladunkow byla rowna 0?