oblicz wartość funkcji trygono metrycznych kąta alfa gdzie a)alfa=45 i b)=3pi
Ilonka:
6 maj 23:43
Ilonka: oblicz wartość funkcji trygono metrycznych kąta alfa gdzie a)alfa=45 i b)=3pi RATUNKU
NIE DAM RADY

! BŁAGAM
6 maj 23:47
Ilonka: RATUNKU
6 maj 23:47
6 maj 23:49
Ilonka: dziękuje

ale mam jeszcze jedno:(
6 maj 23:51
Ilonka: w trapezie prostokątnym ramię o dł 8 cm tworzy z podstawą, której dł. wynosi 12 cm kąt o miarze
45 stopni. oblicz pole i obwód tego trapezu...zupełnie nic nie rozumiem
6 maj 23:53
Ilonka: halo ratunku

popłacze się zaraz
6 maj 23:56
Ilonka: pomoże ktoś


:(:(:(:(
6 maj 23:58
Godzio:

h = b
| | h | | √2 | |
sin45o = |
| ⇒ h = 8 * |
| = 4√2 |
| | 8 | | 2 | |
b = 4
√2
a = 12 − b ⇒ a = 12 − 4
√2
L = 8 + 12 + a + h = ...
7 maj 00:07
Ilonka: dziękuje
7 maj 00:08
Ilonka: oblicz wartość w gdzie w=tgα*cosβ wiedząc, że sinα=2/3 i tgβ=1/3 i kąty α i β są kątami ostrymi
7 maj 00:15
Ilonka: oblicz wartość pozostałych funkcji kąta ostrego α mając dane tgα=3
7 maj 00:18
Ilonka: :(:(:(:(
7 maj 00:20
Ilonka: da radę ktoś jeszcze pomóc

:(
7 maj 00:27
Ilonka: proszę odwdzięcze się
7 maj 00:36
7 maj 00:39
Bogdan:

Wyznacz długość przeciwprostokątnej c
7 maj 00:39
Bogdan:
Potem skorzystaj z materiału tutaj
397 umieszczonego
7 maj 00:41
Bogdan:
i nie czekaj na gotowe rozwiązanie.
7 maj 00:42
Ilonka: jak ja nic z ego nie rozumiem i dlatego szukam pomocy
7 maj 00:49
Ilonka: tego*
7 maj 00:49
Sabin: I dlatego zamiast próbować się nauczyć szukasz jelenia który to zrobi?
7 maj 00:49
Ilonka: nie nie szukam jelenia
7 maj 00:51
Ilonka: a mogę się odwzięczyć w ten sposób że ma darmowe kody do orange na min i sms−y
7 maj 01:05
Godzio:
Łeeee to mnie to nie urządza

Ja dzwonie do orange za darmo
7 maj 01:15
Bogdan:
Wyznacz w końcu długość przeciwprostokątnej w narysowanym wyżej trójkącie
przyjmując długości przyprostokątnych 1x i 3x. Twierdzenie Pitagorasa przecież znasz.
7 maj 01:16
Ilonka: ok rozwiązałam dzięki
7 maj 01:28
Ilonka: ale to pierwsze co napisałam to jak mam rozwiązywać

daj mi jakąś podpowiedź
7 maj 01:32
Godzio:
W dokładnie ten sam sposób oblicz tgα i cosβ, narysuj sobie trójkąt prostokątny zaznacz
odpowiednie długości i policz
7 maj 01:41
Ilonka: ok
7 maj 01:44
Ilonka: dalej tego nie mogę rozwiązać...masakra:(:(
7 maj 04:19
roman: ok wiesz co to jest kąt prosty i co to są przyprostokątne >?
7 maj 11:12
roman:

więc czerwony bok to przyprostokątna naprzeciw kąta alfa
niebieski bok to przyprostokątna przy kącie
a fioletowy bok to przeciwprostokątna
no i teraz musisz tylko popodstawiać
7 maj 11:16
Ilonka: tak
7 maj 11:17
7 maj 11:17
roman: już rozumiesz >?
7 maj 11:17
roman: mogę Ci pokazać pierwsze np sinus ....
jest to stosunek przyprostokątnej do przeciwporstokątnej >? tak >?
7 maj 11:19
roman: przyprostokątnej lezacej naprzeciw kata alfa [ tak powinno byc ]]
7 maj 11:19
roman: przyprostokątna lezaca naprzeciw kata alfa do przeciwporstokątnej
7 maj 11:20
Ilonka: aha dobra dzięki
7 maj 11:23