Układ równań
Hellia: Rozwiąż układ równań metodą algebraiczną,podaj interpretację graficzną tego układu.
x− 4y − 1 = 0
−3x + 12y = −7
Z boku ma być taka klamra którą nie wiem jak zrobić.
Za rozwiązanie z góry dziękuje.
6 maj 14:53
Nie jestem mądry:
x= 4y+1
−3(4y+1)+12y= −7
x=4y+1
−12y−3+12y =−7
x=4y+1
4=0
Brak rozwiązań
6 maj 14:55
Nie jestem mądry: oznacza to że prosta x−4y−1=0 nie ma punktów wspólnych z prostą −3x+12y= −7
6 maj 14:56
Kejt: znaczy, że są równoległe
6 maj 14:58
Nie jestem mądry: Tak właśnie

Równanie kieronkowe prostych to :
y=
14x−
712
y=
14x −
14
6 maj 15:01
Bizon:
w usupełnieniu: po prekształceniach równania prostych są następujące:
6 maj 15:03
Bizon: juz jest .... okk
6 maj 15:03