Pytanie - matura rozszerzona
Hasco:
Mam małe pytanie:
Czy w zadaniu 2. uznają mi taki sposób dowodzenia:
| a | | b | |
| + |
| = 2 | * (a − c)(b − c) |
| a − c | | b−c | |
ab − ac + ab − bc = 2ab − 2ac − 2bc + 2c
2
−ac − bc = −2ac − 2bc + 2c
2
−c(a + b) = −2c(a + b − c)
Korzystam z wiadomości a + b = 2c
−c * 2c = −2c(2c − c)
−2c
2 = − 2c
2
0 = 0, co jest zdaniem prawdziwym, więc poprzednie zdania są również prawdziwe.
6 maj 08:48
Ajtek: Nie jestem ekspertem, ale wg mnie to jest ok.
6 maj 11:14
Kuba: ja też nie ale ja bardzo podobnie zrobiłem(sprowadziłem do wspólnego mianownika i też
wymnożyłem razy ten mianownik)
6 maj 11:23
ICSP: masz udowodnić czyli operujesz tylko na jedenj stronie równania i doprowadzasz ją do postaci
znanej ci z drugiej strony.
6 maj 12:23
Ajtek: ICSP ma rację, należy wyznaczyć c z podanej wartości a+b=2c.
6 maj 12:42
Hasco:
Rzeczywiście, patrząc trochę z innej perspektywy, to mój dowód wygląda jak masło maślane.
Pytanie tylko czy dostanę za to zadanie jakikolwiek punkt

I drugie pytanie: W zadaniu z równaniem trygonometrycznym wyznaczyłem tylko 4 pierwiastki, a
nie uwzględniłem punktów krańcowych przedziału podanego w treści, więc nie uwzględniłem
dodatkowo 2 rozwiązań.
Ile punktów otrzymałbym za takie "rozwiązanie" ?
Oba zadania były bodajże za 4 punkty.
6 maj 23:11
bart: w tym z tryg bylo 8 rozw.. wiec dodatkowo pewnie podzieliles przez (cosx−1)..
1 lub 2 pkt beda pewnie
6 maj 23:31