matematykaszkolna.pl
Matura ;): Pytanie z zadania maturalnego
 a b 
Uzasadnij że jeżeli a ≠ b a ≠ c b ≠ c ⋀ a + b = 2c to

+

= 2
 a − c b − c 
Zrobiłem to w ten sposób i nie wiem czy dostanę chociaż za to jakieś punkty a(b − c) + b(a − c) = 2(a − c)(b − c) ab − ac + ab − bc = 2(ab − ac − bc + c2) 2ab − c(a + b) = 2ab − 2c(a + b) + 2c2 c(a + b) = 2c2 a + b = 2c
6 maj 23:51
Sabin: Nie wiem, ja szczerze dałbym Ci 0, bo dzielisz przez c zupełnie nie rozpatrując sytuacji co jest gdy c = 0.
6 maj 23:52
;): Właśnie jak tą maturę oddałem to wtedy o tym pomyślałem jej a tak by mogło być koło 90 no cóż trudno dziękuję za odpowiedź
6 maj 23:55
Michał: Ja zrobiłem prawie tak samo jak ty, z tym że sama końcówkę inaczej: c(a + b) − 2c2 = 0 c(a + b − 2c) = 0 c(2c − 2c) = 0 0=0 cbdu
7 maj 10:33
luk18: a mi sie wydaje że nie dostaniesz 0, na 4 moze 2 albo 3
7 maj 10:47
AS:
 a + b 
Z założenia c =

2 
a b a b 

+

=

+

=
a − c b − c 
 a + b 
a −

2 

a + b 
b −

2 

2a 2b 2a 2b 2(a − b) 

+

=

=

= 2
a − b b − a a − b a − b a − b 
7 maj 11:16
rumpek: Ja tam dałbym punkty bo zrobiłeś na podstawie równoważności, natomiast max bym dał jakbyś napisał, że w przypadku jak c = 0, to równanie prawdziwe oraz w przypadku jak c ≠ 0 równanie też prawdziwe. Więc dałbym 3 pkt emotka
7 maj 13:15
Dawid: Mam do Was wszystkich pytanie: Czy na maturze rozszerzonej odejmuje się punkty za nieskrócenie w ułamku dwóch liczb− sinus kąta pomiędzy ścianą boczną, a podstawą wyszedł mi 8√82 przez 82 czyli nie skróciłem 8 i 82 przez 2− wg mnie to są te same liczby, tylko nie skrócone− ale nie wiem, jak zostanie to ocenione przez egzaminatorów− tak samo w zadaniu z 6 z długością środkowej wyszło mi √112/3 co daje 4√21 przez 3− więc wynik też jest poprawny. CO do samej matury− duzo zadań było analogicznych do zeszłorocznych− np. styczne do okręgu, równanie trygonometryczne, funkcja kwadratowa z paramterem, trochę szkoda, że zamiast tych dwóch zadań na dowodzenie nie pojawiła się wartość bezwzględna w równaniu i wielomiany, które tak powszechnie występowały na arkuszach z zeszłych lat− za rok piszę raz jeszcze rozszerzenie
7 maj 23:28
Sabin: Wg mnie nie powinni Ci odjąć punktów − w końcu wynik jest poprawny, a w poleceniu nie było treści "zapisz wynik w postaci ułamka nieskracalnego". Co do postu wyżej, widziałem kilka kluczy maturalnych i w sytuacji dzielenia przez "potencjalne zero" od razu dawano 0 punktów... ale oczywiście żeby nie było − życzę Ci żeby Cię to ominęło emotka
7 maj 23:31