Matura
;): Pytanie z zadania maturalnego
| | a | | b | |
Uzasadnij że jeżeli a ≠ b a ≠ c b ≠ c ⋀ a + b = 2c to |
| + |
| = 2 |
| | a − c | | b − c | |
Zrobiłem to w ten sposób i nie wiem czy dostanę chociaż za to jakieś punkty
a(b − c) + b(a − c) = 2(a − c)(b − c)
ab − ac + ab − bc = 2(ab − ac − bc + c
2)
2ab − c(a + b) = 2ab − 2c(a + b) + 2c
2
c(a + b) = 2c
2
a + b = 2c
6 maj 23:51
Sabin:
Nie wiem, ja szczerze dałbym Ci 0, bo dzielisz przez c zupełnie nie rozpatrując sytuacji
co jest gdy c = 0.
6 maj 23:52
;): Właśnie jak tą maturę oddałem to wtedy o tym pomyślałem jej a tak by mogło być koło 90 no cóż
trudno dziękuję za odpowiedź
6 maj 23:55
Michał: Ja zrobiłem prawie tak samo jak ty, z tym że sama końcówkę inaczej:
c(a + b) − 2c2 = 0
c(a + b − 2c) = 0
c(2c − 2c) = 0
0=0 cbdu
7 maj 10:33
luk18: a mi sie wydaje że nie dostaniesz 0, na 4 moze 2 albo 3
7 maj 10:47
AS:
| a | | b | | a | | b | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| a − c | | b − c | | | | | |
| 2a | | 2b | | 2a | | 2b | | 2(a − b) | |
| + |
| = |
| − |
| = |
| = 2 |
| a − b | | b − a | | a − b | | a − b | | a − b | |
7 maj 11:16
rumpek: Ja tam dałbym punkty bo zrobiłeś na podstawie równoważności, natomiast max bym dał
jakbyś napisał, że w przypadku jak c = 0, to równanie prawdziwe oraz w przypadku jak c ≠ 0
równanie też prawdziwe. Więc dałbym 3 pkt
7 maj 13:15
Dawid: Mam do Was wszystkich pytanie: Czy na maturze rozszerzonej odejmuje się punkty za nieskrócenie
w ułamku dwóch liczb− sinus kąta pomiędzy ścianą boczną, a podstawą wyszedł mi 8√82 przez 82
czyli nie skróciłem 8 i 82 przez 2− wg mnie to są te same liczby, tylko nie skrócone− ale nie
wiem, jak zostanie to ocenione przez egzaminatorów− tak samo w zadaniu z 6 z długością
środkowej wyszło mi √112/3 co daje 4√21 przez 3− więc wynik też jest poprawny. CO do samej
matury− duzo zadań było analogicznych do zeszłorocznych− np. styczne do okręgu, równanie
trygonometryczne, funkcja kwadratowa z paramterem, trochę szkoda, że zamiast tych dwóch zadań
na dowodzenie nie pojawiła się wartość bezwzględna w równaniu i wielomiany, które tak
powszechnie występowały na arkuszach z zeszłych lat− za rok piszę raz jeszcze rozszerzenie
7 maj 23:28
Sabin:
Wg mnie nie powinni Ci odjąć punktów − w końcu wynik jest poprawny, a w poleceniu nie było
treści "zapisz wynik w postaci ułamka nieskracalnego".
Co do postu wyżej, widziałem kilka kluczy maturalnych i w sytuacji dzielenia przez "potencjalne
zero" od razu dawano 0 punktów... ale oczywiście żeby nie było − życzę Ci żeby Cię to ominęło
7 maj 23:31