SPRAWDZ MISTRZU
matura: Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x2 − 2mx +m−2=0 ma:
a)dwa różne pierwiastki dodatnie
b)dwa różne pierwiastki ujemne
c) dwa pierwiastki różnych znaków
d)jeden pierwiastek
a) Δ>0<=> m∊(2/3;∞)
a≠0<=> m≠1
x1x1>0<=> m∊(−∞;1)U(2;∞)
x1+x2>0<=>m∊(−∞;0)U(1;∞)
Część wspólna i odpowiedź: m∊(2;∞)
b) Δ,a,x1x1 to samo
x1+x2<0<=>m∊(0;1)
c)Δ≥<=> m∊<2/3;∞)
a to samo
x1x2<0<=> m∊(1;2)
d)
a≠1
Δ=0<=> m=2/3
Prosiłbym o sprawdzenie tego.
6 maj 14:20
matura: odświeżam
6 maj 15:09
matura: halo
6 maj 15:33
Nie jestem mądry: Dobrze jest
6 maj 15:39
matura: Dzieki, jeśli masz czas, wrzuciłbym też inne do sprawdzenia.
6 maj 15:40
matura: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2 + (m−3)x + 2−m=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie
dodatnie.
Δ≥0<=>m∊(−∞;−1>U<1,8;∞)
a≠0<=>m∊R−{0}
Czy działania są dobre ? Jaki jeszcze jest potrzebny warunek ?
x1x2>0 v x1x2<0 i suma ?
6 maj 16:04
matura: i jeszcze x1x2=0 i suma ?, czyli tylko Δ i a ?
6 maj 16:19
matura: tylko jeśli x1x1=0, to też x1+x1>0
6 maj 16:19
matura: odświeżam
6 maj 16:33
matura: halo halo
6 maj 17:21
matura: x1x2≥0 v x1x2<0
i x1+x2>0
6 maj 17:31
Nie jestem mądry: a=0 jeszcze może być warunek wtedy będziesz miał funkcję liniową
6 maj 17:35
matura: A możesz mi rozpisać warunki w zależności od a ?
6 maj 17:42
matura:
6 maj 18:12
matura:
6 maj 18:24
matura:
6 maj 18:37
matura: haloooooooooooooooooooooooooooOooOoo
6 maj 19:54