wykresy funkcji
a: Jak ma wyglądać wykres takiej funkcji?
y=3|x−4|+1
6 maj 19:29
a: o wykres tej też bym poprosił.
y=−2|x|−1
6 maj 19:33
6 maj 19:36
6 maj 19:37
a: Możesz odczytać z tego konkretnie zbiór wartości?
6 maj 19:49
TOmek: wykres 1 ZWF=(−∞,−2>
wykres 2 musisz odczytac chyba (−∞,−5>
6 maj 19:54
a: w tym pierwszym zle wpisales. wiesz jakie przeksztalcenie trzeba wykonac po kolegi do tego
wykresu?
6 maj 19:58
TOmek:
6 maj 20:00
a: Jak chciałbym narysowac ten wykres w zeszycie to niebardzo wiem jak ida przeksztalcenia po
kolei.
6 maj 20:00
TOmek: aha, o to Ci chodzi
6 maj 20:02
TOmek: wezmy pierw y=−2|x|−1
tabelka i jedziesz dla argumentów −3,−2,−1,0 zauwazysz ,ze dla argumentów 3,2,1,0 są takie
same wartosci jak dla −3,−2 .... i rysujesz ładnie
6 maj 20:04
a: ale przeciez nie moge po prostu podstawiac. rysuje podstawowy wykres i go przesuwam odbijam itp
6 maj 20:20
TOmek: mozna tak i tak
6 maj 20:20
TOmek: chociaż niech wypowie sie jakis dobry expert, bo pierwszy raz mam do czynienia z wart.bez w
potedze
6 maj 20:21
a: no rysowanie przez podstawianie nie daje takiego efektu jak na tej stronie.
6 maj 20:22
a: wypowie sie ktos jeszcze ?
6 maj 20:24
TOmek: Niech sie Bogdan/Eta wypowie, po cholere Ci taki wykres

?
6 maj 20:24
a: Dzięki xD no zadanie ze zbioru robię
6 maj 20:26
TOmek: to powodzenia, spamuj swoj temat, na bank ktos pomoze
6 maj 20:27
a: prosze pomooocyyy
6 maj 20:29
a: niech ktos sie wypowie
6 maj 20:34
;): Czego nie wiesz?
6 maj 20:48
a: Jak po kolei ida przeksztalcenia. Narysuje np wykres y=3|x| i co dalej?
6 maj 20:51
;): Narysuj sobie najpierw y = 3x
6 maj 20:53
bart: rysujesz 3x, przesuwasz o 4 w prawo, odbijasz wszystko o os OX i przesuwasz calosc o 1 w gore
6 maj 20:53
;): Później odbijasz to co masz po prawej stronie na lewą stronę i będziesz miał y = 3|x|
6 maj 20:54
;): bart on ma jeszcze wcześniej wartość bezwzględną
6 maj 20:55
a: ale czemu o 1 w gore? skoro to +1 jest jeszcze w potedze?
6 maj 20:56
;): y = 3|x − 4| + 1 tak to ma wyglądać czy tak y = 3|x − 4| + 1?
6 maj 20:58
bart: @

"odbijasz wszystko o os OX"
6 maj 21:01
;): Najpierw stosujemy wartość bezwzględną y = 3
|x| później przesuwamy o wektor
6 maj 21:03
;): Nie wszystko tylko to co masz po prawej stronie odbijasz na lewą
6 maj 21:03
a: to +1 jest jeszcze w potedze
6 maj 21:09
a: y = 3|x−4|+1 tak ma wygladac.
6 maj 21:25
;): Wiem jak narysować y = 3|x − 4| ale z tą 1 coś mi nie pasuje
6 maj 21:29
Godzio:
3|x − 4| + 1
3x → 3x + 1 → 3|x| + 1 → 3|x − 4| + 1
Najpierw o wektor [−1,0]
Symetria częściowa względem OY
I przesunięcie o wektor [4,0]
6 maj 21:32
a: narysuje jakby ta jedynka byla poza wykladnikiem i zobacze
6 maj 21:32
;): Właśnie nie wiedziałem co zrobić z tą nieszczęsną 1
6 maj 21:35
6 maj 21:44
a: wiec jak?
6 maj 21:52
Godzio:

Wystarczy robić przekształcenia i wszystko wychodzi
6 maj 22:01
a: Nie wiem dlaczego to ma być w takiej kolejności, ale wychodzi. Więc wielkie dzięki
7 maj 02:18