Mając X oraz Y wyznacz :
Hania: StatystykA:
X~N (50;7
2). Wyznacz
a) P(X<60)
b) P(X<37)
c) P(43<x<57)
d) P(36<X<64)
e) P(29<X<71)
f) P (37<X<60)
g) P (X>59)
h) P (X>39)
Czy Ktoś mogłby to rozwiązac? Ale nei chodzi mi tylko o rozwiązanie, chciałabym także by Ktoś
mi pokazał w jaki sposób to zrobić, bo ja nie mam zielonego pojęcia
6 maj 12:43
Sabin:
Zrobię Ci po jednym z każdego "typu", czyli a, c i g.
6 maj 14:23
b.: | | X−50 | |
X~N (50;72) => X−50 ~ N(0;72) => |
| ~ N(0;1) |
| | 7 | |
i teraz
| | X−50 | | 10 | |
P(X<60) = P(X−50 < 10) = P( |
| < |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
| | X−50 | |
i to już odczytujesz z tablic, bo |
| ma rozkład N(0,1) |
| | 7 | |
reszta przykładów podobnie, np.
P(43<X<57) = P(X<57) − P(X≤43) = P(X<57) − P(X<43)
i dalej jw. + tablice
6 maj 14:25
Hania: a czy mogłabyś mi wytłumaczyć wszystko pokoleji jak "chłop krowie na miedzy "

? zaczynaaj od
tego skąd się wzieło to:
X−50
X~N (50;72) => X−50 ~ N(0;72) => 7 ~ N(0;1)
6 maj 15:01
Sabin:
To jest tzw. proces standaryzacji, a robisz to po to, że wartości dystrybuanty (to taka funkcja
postaci P(X < coś)) rozkładu N(0,1) są stablicowane − mówiąc krótko, możesz je odczytać z
tablic.
Proces standaryzacji wygląda tak (zmienną nazwiemy U): U = U{wartość − średnia}{odchylenie
std.}
U Ciebie X~N(50,7
2) oznacza:
"średnia": 50
"wariancja": 7
2, czyli odchylenie (pierwiastek z wariancji) = 7
"wartość" − to jest ta liczba po znaku nierówności (np. w a/ wartością jest 60)
Standaryzacji "dokonujesz po obu stronach nierówności" − tak jak przekształcanie wzorów w
matematyce.
Czyli
| | X − 50 | | 60 − 50 | | 10 | |
P(X < 60) = P( |
| < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < 1,429)
|
| | 7 | | 7 | | 7 | |
I teraz w tablicach dystrybuanty (jeśli masz, jeśli nie − są np. tu:
http://www.mimuw.edu.pl/~mbodnar/msos/rozklady.pdf) szukasz pozycji 1,429 (albo najbliższej, jeśli do 2 miejsc to 1,43) − i tam jest podana
wartość (0,92364)
Czyli P(X < 60) = 0,92364
Podpunkt b − analogicznie, w podpunktach c, d, e korzystasz z własności którą napisał Ci b.
6 maj 15:40
Sabin:
| | wartosc − srednia | |
Ucięło mi coś. Proces standaryzacji: U = |
| |
| | odchylenie std | |
6 maj 15:41
Hania: dziekuje bardzo, juz rozumiem mniej wiecej

ale nie moge tej tablicy otworzyć ... czy tablica
dystrybuanty to to samo co rozkład normalny?
6 maj 15:56
Sabin:
Co do podpunktów g oraz h, to nie liczysz P(X > 59) (bo dystrybuantę definiuje się P(X < ...) a
nie P(X > ...)). Korzystasz z zależności P(X > a) = 1 − P(X ≤ a).
Czyli liczysz tak:
P (X > 59) = 1 − P(X ≤ 59) a to już liczysz normalnie − tak jak poprzednio (nie zapomnij na
końcu odjąć od 1). Nie ma róznicy dla wyniku czy policzysz P(X < ...) czy P(X ≤ ...).
6 maj 15:57
6 maj 16:01
Hania: ok, ale ja nie mam pojcia jak sie to sprawdza, na to mam w 1 kolejnosci patrzec

na te liczby
po lewej czy oprawej
6 maj 16:09
Hania:
10
ale przeciez __ to nie : 1,429 tylko : 1,428
7
6 maj 16:14
Sabin:
10/7 to ani 1,429 ani 1,428 tylko 1,4285(coś tam dalej)

Ponieważ po 8 jest 5 zaokrąglam w
górę do 9, a zaokrąglając jeszcze bardziej − do 2 miejsc wychodzi 1,43. Ale to detal.
Jak czytać tablice? W pionie masz wartości przed przecinkiem i jedno miejsce po nim. W poziomie
masz wartości na 2 miejscu po przecinku. Czyli chcąc odczytać wartość dla 1,43 szukasz w
pionie 1,4 zaś w poziomie 0,03 − i patrzysz jaka liczba stoi na przecięciu.
6 maj 16:20
Hania: dZiekuje

a powiesz mi jeszcze czemu akurat w poziomie odczytuję wartosc 0,03 ? Zawsze ją
odczytuje
6 maj 16:22
Sabin:
Ponieważ tak po prostu są skonstruowane te tablice. Odczytujesz to tak jak trzeba − czyli jeśli
np. miałabyś odczytać wartość dla 0,68 − to w pionie szukasz 0,6 a w poziomie 0,08 i patrzysz
na przecięcie.
6 maj 16:24
Hania: aha czyli rozumiem ze chodzi o liczbę po przecinku?
6 maj 16:27
Sabin: No jakoś tak. Dla 0,68 wynik to 0,7517 − mozesz sprawdzic.
6 maj 16:29
Hania: rzeczywiscie
6 maj 16:32
Sabin:
To chciałbym, żebyś zrobiła przykład b) − omówimy sobie od razu, jak sobie z czymś takim radzić
(przy odczytywaniu z tablic).
6 maj 16:35
Hania: P(x<37) = P (U < −1,86), − bo 37 − 50\ 7 = −1,86
odczyt z tablicy: 0,9686. Tylko powiem, że jest to zły wynik, poniważ mam przed sobą te zadania
i wykładowca dał nam do nich odpowiedzi (niestety nie wiem jaka jest prawidłowa, bo podał
"porozrzucane" odpowiedzi, nie wiadomo jaka dotyczy jakiego podpunktu, nie pokoleji podał i
teraz też patrze ze tej Twojej odp u niego też tam nie ma
6 maj 16:40
Sabin:
No właśnie i tu wpadłaś. Te tablice (w ogóle większość tablic jakie znajdziesz w necie) podają
tylko wartości dla dodatnich argumentów − mówiąc inaczej, nie masz tam wartości dla −1,86, a
jedynie dla 1,86.
Wtedy musisz skorzystać z zależności: gdy a ujemne to P(U < a) = 1 − P(U < −a)
Czyli u Ciebie: P(U < −1,86) = 1 − P(U < −(−1,86)) = 1 − P(U < 1,86) = 1 − 0,9686 = 0,0314
Co do a) to tam nie ma za bardzo gdzie się pomylić...
6 maj 16:45
Hania: ale takiego wyniku tez nie ma... moze ja wysle całe zadanie poporstu jakoś tutaj wkleje ok
6 maj 16:50
Sabin: Wrzuć na jakiś serwer i podrzuć linka.
6 maj 16:51
6 maj 16:54
Sabin:
No to stawiam, że to są odpowiedzi 0,031645 oraz 0,923436 − po prostu facet ma trochę
dokładniejsze tablice...
6 maj 16:58
Hania: aha dziekuje naporawde

jeszcze porobie te z dwoma liczbami
6 maj 16:59
Hania: nie mam pojecia jak zrobic np to: P (43< X <57), mogłabyś mi to szybko wytłumaczyc? teraz juz
wiem o co chodzi tlyko nei wiem jak sie za to zabrac
6 maj 17:11
Sabin:
Zgodnie z tym co b. wyżej napisał, P(43 < X < 57) = P(X < 57) − P(X < 43). Policz osobno każde
prawdopodobieństwo, podstaw i wyjdzie.
6 maj 17:13
Hania: okej
6 maj 17:19
Hania: pierwsze pytanie: czy zawsze odejmuje wiekszą wartosc od mniejszej? czemu nie zastosowano np 43
− 57?
drugie: czy to jest dobrze:
6 maj 17:22
Sabin: Odpowiedz na pierwsze: tak
6 maj 17:24
Hania: P(u<1) − P (U< − 1)
0,8413 − ( 1−0.8413) = 0,6826
6 maj 17:27
Sabin: Tak
6 maj 17:29
Hania: a mam jeszcze jedno pytanie, poniwaz w nawiasie jest 72, a widze u siebie jeszcze jeden
przykład:
X~B (250; 0,7) co z liczba 0,7, czy muszę przedstawić go jako wariancję?
6 maj 17:36
Sabin:
Nie. Każdy rozkład jest charakteryzowany przez pewne parametry − i najczęściej za każdym razem
oznaczają one ZUPEŁNIE co innego!
Zapis X ~ coś tam oznacza: zmienna X ma rozkład (odpowiednia nazwa)
X ~ N − znaczy X ma rozkład normalny − a rozkład normalny charakteryzuje średnia oraz
wariancja
X ~ B to, jeśli dobrze się domyślam, rozkład Bernoulliego charakteryzowany przez n − liczbę
obserwacji oraz p − prawdopodobieństwo.
W tym zadaniu pewnie jakieś twierdzenie trzeba zastosować o zbieżności rozkładu Bernoulliego do
rozkładu normalnego, ale niestety nie mogę Ci dalej pomóc gdyż uciekam z... roboty

Może późnym wieczorem, o ile ktoś mnie nie uprzedzi.
6 maj 17:49
Hania: dobrze, dziekuje bardzo za Twoja pomoc
6 maj 18:07
roman: Witam. Chciałbym przyłączyć się do wątku.
Zadanie mam takie: dwóch biegaczy biegnie do punktu A w taki sposób, że biegacz 1 potrzebuje na
to 90 sekund z odchyleniem standardowym 27 sek natomiast biegacz 2 potrzebuje 100 sekund z
odchyleniem standardowym 30 sekund. Pytanie: obliczyć prawdopodobieństwo, że biegacz 2
przybędzie do punktu spotkania PRZED biegaczem 1.
Podszedłem do problemu tak: biegacz 2 ma najkrótszy czas biegu 100−30 = 70 sekund, biegacz 1 ma
najdłuższy czas biegu 90+27 = 117 sekund. Szukam wiec prawdopodobieństwa P(70<X<117)
Dla drugiego biegacza po standaryzacji mam:
t1 = (70−100)/30 = −1 a ponieważ f(−x) = 1−f(x) to Φ(t1) = 1−0.8413 = 0.1587
t2 = (117−100)/30=0.566 stad Φ(t2) = 0.7122
P(70<X<117) = Φ(t2) − Φ(t1) = 0.7122−0.1587 = 0.55
czyli prawdopodobieństwo że biegacz 2 przybędzie przed biegaczem 1 do punktu spotkania wynosi
55%
Proszę o weryfikacje czy dobrze problem został rozwiazany
Dziekuje
29 maj 13:14