matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.6.2020
Zadania
Odp.
5
Minato:
@fil, a po co Ci pochodna kierunkowa?
15
Minato:
:::rysunek:::
11
Kacper:
Określ dla jakich wartości parametru m zbiór liczb rzeczywistych jest dziedziną funkcji gdy: a)f(x)=
√
x
2
−mx+m+3
1
matma:
Z partii produkcyjnej wylosowano 6 samochodów i podczas testów drogowych zmierzono ich przeciętne spalanie, otrzymując: 5,2; 5,3; 5,2; 4,8; 5,6; 5,3 litrów na 100 km.
7
hania:
Oblicz, ile jest trzycyfrowych liczb całkowitych dodatnich, w których zapisie dziesiętnym występują dokładnie dwie różne cyfry.
4
pizdus:
Witam mógłby mi ktoś to wytłumaczyć/zrobić bo nie wiem czy się pogubiłem
17
23:
można tak zapisać że Nieskończony ciąg kół a potem, że jest koło największe ?
3
yanaz:
Spośród 11 kobiet i 9 mężczyzn losowo wybrano trzyosobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w skład delegacji wejdzie co najmniej jeden mężczyzna.
8
a7:
tutaj podobne zadanie na konkretnych liczbach może będzie pomocne http://matematyka.pisz.pl/forum/10948.html
6
Lukasz:
Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6
√
3
a kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy wynosi 30 stopni. Oblicz dł krawedzi bocznych
10
Mariusz:
https://prnt.sc/stszo0
4
Jonasz:
Witajcie ponownie. Tym razem mam problem z zadania z prawdopodobieństwa Z góry dziękuję za pomoc <3
1
Jonasz:
Witajcie, pomoglibyście z zadaniem? Wgl nie wiem jak się za nie zabrać, o obliczeniach na liczbach nie wspominając
6
michal:
bardzo proszę o sprawdzenie rozumowania:
4
Mariusz:
Nie , współczynniki przy logarytmach się nie zgadzają
24
Matfiz:
rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba większa od 4.
2
MZ:
Jak obliczyć współrzędne biegunowe punktu (6,4)? wiem, że r=2
√
13
, ale jak wyznaczyć φ?
9
rampp:
sinx + 1/tgx= 1+cosx
1
Agne7:
:::rysunek::: Punkty na wykresie rozrzutu.
6
Stefanowski:
4a−2
Wykaż, że jeżeli log
16
12=a, to log
24
3=
4a+1
prosze o wytlumaczenie
2
babilon:
Rozwiązać równania metodą przewidywań: b) y''− 3y'+ 2y=4e
−
x
0
babilon:
Rozwiązać równania metodą przewidywań: a) y'− 4y=(2x
2
+1)e
4
x
33
ICSP:
Chodzi o wyznaczenie współrzędnych wektora BC a następnie obliczenie cosinusa kąta ABC
3
23:
Nie lepiej przez przeciwne |A|=100
2
−67
2
4
Matfiz:
Ile jest możliwości utworzenia hasła, jeśli ma być ono złożone z sześciu znaków będących cyframi lub literami? Zakładamy, że używamy alfabetu złożonego z 24 liter oraz, że rozróżniamy
1
Blondyna:
Ile jest ciągów długości 8 złożonych z liter a, b, c, d, e, f w których jest więcej współgłosek niż samogłosek
1
Luck:
Dany jest ostrosłup prawidłowy ośmiokątny o krawędzi podstawy równej 2, wysokość ściany bocznej jest równa 2+
√
2
/2 Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
5
gossip:
Chyba nie do końca rozumiem pytanie. Jeżeli chodzi o rozmiar promienia to tak, on pozostaje bez zmiany
6
student:
Niech zmienna X ma rozkład normalny N(0,1). Narysuj wykres gęstości
1
studentnakolosie:
Znajdź ekstremę funkcji uwikłanej: x
2
+y+y
2
−6y−6,75=0
0
Agne7:
Zadanko − jak podejść?
1
Karolinx320:
Iloczyn siódmego i dziewiątego wyrazu pewnego rosnącego ciągu geometrycznego jest równy 121. Oblicz ósmy wyraz tego ciągu.
2
Anastazja:
Oblicz sumę dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego: 64, 32, 16,
4
zadanko:
Wykaz,ze dla dowolnego kata x prawdziwa jest tozsamosc (Już zapoznałem się z rozwiązaniem na forum,rozpisaniem licznika prawej strony i wychodzi
10
studentnakolosie:
Oblicz pochodną kierunkową funkcji: f(x,y) = x
4
−y
4
+2xy+1
6
Layla:
Mam problem z takim zadaniem: Trójmian x
2
+bx+c ma dwa różne pierwiastki całkowite, oba różne od zera,a suma jego
4
Patryk:
:::rysunek::: Mam kilka pytań dotyczących kątów w stereometrii, mam nadzieję że pomożecie
, będę wrzucał
4
ICSP:
b
n + 1
= a
n + 1
+ 2 = 4a
n
+ 6 + 2 = 4(a
n
+ 2) = 4b
n
więc
4
trawa:
Iloczyn liczb a i b jest równy 1. Suma kwadratów tych liczb jest najmniejsza dla jakiego a i jakiego b
9
pomocy:
0,01
12
* 100
3
1
hania:
Z liczb należących do zbioru X={1,2,3 ... n}, gdzie n≥3 i n=N , tworzymy wszystkie trójwyrazowe ciągi. Prawdopodobieństwo utworzenia ciągu rosnącego lub malejącego jest równe 0,285. Oblicz
1
kalo:
W konkursie recytatorskim bierze udział 10 uczniów. Wśród nich są uczennice klasy IIIa − Ania, Magda i Kasia. Uczestnicy konkursu losują numery ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10},
3
POMOCY:
Przedstaw liczbę w podstawie logarytmu 3 log
(
1/3) 0,2
3
dzejbi:
Czy jak mam nierówność z wartością bezwzględną i rozpatruje ją na przedziałach np. |x−1|+|x+2|≥2 to czy jest jakaś różnica jesli rozpatrze ją na przedziałach:
0
ania:
n
2
Niech a
1
liczba rzeczywista dodatnia. Zdefiniujmy ciąg a
n
rekurencyjnie a
n+1
=
.