ciąg rekurenycjny
kubsde: Ciąg a
n jest określony rekurencyjnie:
| ⎧ | a1=3 | |
| ⎩ | an+1=4an +6 dla n≥1 |
|
1) wykaż że ciąg b
n określony wzorem b
n=a
n+2 jest ciągiem geometrycznym oraz wyznacz wzór
ogólny tego ciągu
2) wyznacz wzór ogólny ciągu a
n
4 cze 11:28
ICSP: b
n + 1 = a
n + 1 + 2 = 4a
n + 6 + 2 = 4(a
n + 2) = 4b
n
więc
4 cze 11:33
kubsde: to wystarczy do udowodnienia że jest on geometryczny?
4 cze 11:40
ICSP: a kiedy ciąg bn jest geometryczny?
4 cze 11:43
kubsde: kiedy iloraz bn+1/bn jest wartością stałą, już rozumiem, dzięki
4 cze 11:48