kolokwium help
studentnakolosie: Oblicz pochodną kierunkową funkcji: f(x,y) = x4−y4+2xy+1
4 cze 13:07
studentnakolosie: w punkcie Po(2,1) w kierunku wektora a=[−1,3]
4 cze 13:29
fil: |v|=
√3 + (−1)2=
√10
| | 1 | | −1 | | 3 | |
vk= |
| [−1, 3]=[ |
| , |
| ] |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
Pochodna fucnkji w punkcie P
o:
df/dx=4x
3+2y
df/dy=−3y
3+2x
df/dx(1, 2)= 4+4=8
df/dy(1, 2)=−24+2=−22
i podstawiasz do wzoru
| | −1 | | 3 | | −74 | |
...(1,2)=8* |
| −22* |
| = |
| |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
Sprawdz obliczenia
4 cze 13:37
fil: wspolrzedne punktu powalilem
4 cze 13:38
studentnakolosie: spoko dzieki
4 cze 13:40
studentnakolosie: ej a poprawisz bo pewny nie jestem xd
4 cze 13:45
WhiskeyTaster: Jak to mało czasu na naukę było przez ostatnie miesiące
4 cze 13:52
studentnakolosie: help no pls
4 cze 13:53
fil: mozesz wczepic tutaj obliczenia
4 cze 14:07
fil: I jak tam, policzyles? Zaraz moge znowu przeliczyc z dobrym punktem
4 cze 15:55
fil:
f(x,y)=x
4−y
4+2xy+1, P
0=(2, 1), a=[−1,3]
|v|=
√32+(−1)2=
√10
| | 1 | | −1 | | 3 | |
vk= |
| [−1,3]=[ |
| , |
| ] |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
Podstawiamy do wzoru:
| | −1 | | 3 | | −34 | |
...(2,1)=34* |
| +0* |
| = |
| |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
4 cze 16:02