polanimetria
jaros:

Dany jest trójkąt ABC taki, że IACI = 2IABI. Miara kąta ACB jest o 30 stopni mniejsza od miary
kąta ABC. Oblicz tangens kąta ACB
Od czego tutaj zacząć?
4 cze 21:48
Minato:

Od poprawnego rysunku
4 cze 21:53
Minato:
| | tgα − tg30° | |
tg(α − 30°) = |
| |
| | 1 + tgα•tg30° | |
Tw. sinusów
| 2x | | x | |
| = |
| → stąd wyznaczysz tgα |
| sinα | | sin(α − 30°) | |
4 cze 22:00
salamandra: AC=2x, AB=x
4 cze 22:01
jaros: Dziękuje za podpowiedz, a jeszcze jedno dlaczego używamy tw. sin jeżeli nie mamy nic wspomniane
o promieniu?
4 cze 22:05
ICSP: możesz go sobie dorysować i oznaczyć przez R jeśli tak bardzo go potrzebujesz.
4 cze 22:06
jaros: Doszedłem do postaci:
sinα=2sin(α−30) I co dalej?
4 cze 22:13
Minato: Rozpisz sin(α − 30°)
4 cze 22:14
jaros: Z wzoru z karty wzorów?
4 cze 22:25
Minato: Tak, jak nie pamiętasz
4 cze 22:30
jaros: No dobra mam:
sinα=√3sinα−cosα
4 cze 22:30
jaros: i teraz wyznaczyć z tego tg?
4 cze 22:31
Miasto:
| | sinα | |
tgα = |
| , zatem ... |
| | cosα | |
4 cze 22:35
jaros: Dobra zgadza się
4 cze 22:36
jaros: troszkę zawiłe obliczenia ale wszyło, dziękuje
4 cze 22:36
Minato:
4 cze 22:39