Przesuwanie okręgu o wektor
Shizzer: Przesuwając okrąg o wektor v→ = [a, b] przesuwamy tylko jego środek i promień zawsze
zostaje bez zmian?
4 cze 13:31
gossip: Chyba nie do końca rozumiem pytanie. Jeżeli chodzi o rozmiar promienia to tak, on pozostaje bez
zmiany
4 cze 13:37
Leszek: Tak np.
x2 + y2 = 4 , u = [ −2;3] ⇒ (x+2)2 + (y−3)2 = 4
4 cze 13:39
Shizzer: O to mi chodziło. Dziękuję bardzo za pomoc
4 cze 13:41
Adamm:
Jeśli mamy okrąg || x−c || = r, gdzie c to środek, a r to promień okręgu,
a || y || = √y12+y22 dla y = (y1, y2),
który tak naprawdę jest zbiorem { x∊R2 : || x−c || = r }, to jego przesunięcie o wektor v
to zbiór { x+v : x∊R2, || x−c || = r } = { z : z∊R2, || (z−v) − c || = r }
jest dane równaniem || x−v−c || = r, również jest okręgiem o promieniu r, ale już
o środku v+c.
4 cze 14:01
Mila:
Translacja , symetria środkowa, symetria osiowa , obrót są izometriami.
Przekształcenie izometryczne :
– funkcja, zachowująca odległości między punktami przestrzeni metrycznej.
Figury, między którymi istnieje izometria , są figurami przystającymi.
4 cze 16:26