statystyka
matma: Z partii produkcyjnej wylosowano 6 samochodów i podczas testów drogowych zmierzono ich
przeciętne spalanie, otrzymując: 5,2; 5,3; 5,2; 4,8; 5,6; 5,3 litrów na 100 km.
Zakładamy, że w populacji przeciętne spalanie ma rozkład N(m,s).
Dla poziomu istotności α=0,05 zweryfikować hipotezę, że w populacji średnie spalanie jest nie
większe niż 5 litrów na 100 km.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje
4 cze 21:04
Qulka: x
śr=(5,2+5,3+5,2+4,8+5,6+5,3) / 6 = 5,23
| | (5,2−5,23)2+(5,3−5,23)2+(5,2−5,23)2+(4,8−5,23)2+(5,6−5,23)2+(5,3−5,23)2 | |
s2= |
| =0,056 |
| | 6 | |
s=0,24
| | 5,23−5 | |
temp= |
| •√6=2,39 |
| | 0,24 | |
t
kryt=2,571
|t
emp| < t
kryt nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy
4 cze 23:33
matma: A czy w temp nie powinno być pierwiastka z 5? Ponieważ próba jest mało liczna i wtedy za
realizacje uznać tę z rozkładem t− studenta z n−1 stopniami swobody?
5 cze 10:46
Qulka: Tak, ale nie dlatego że mało liczna tylko dlatego że próba
5 cze 19:18