trygonometria
rampp: sinx + 1/tgx= 1+cosx
4 cze 16:41
23: No i jest. Super.
4 cze 16:46
rampp: D: tgx≠0 ⇒x≠kπ
sinx + 1/sinx/cosx=1 + cosx
sinx + cosx/sinx=1+cosx
sin2x+ cosx=sinx +cosxsinx
sin2x−sinx +cosx−cosxsinx=0
sinx(sinx−1)−cos(sinx−1)=0
(sinx−1)(sinx−cosx)=0
x=1 v sinx−sin(π/2−x)=0
x=π/2+2kπ v 2cos(π/4)sin((2x−π/2)/2)=0
sin(x−π/4)=0 t=x−π/4
sint=0
t=kπ
x−π/4=kπ
x= kπ+π/4
Poprawnie rozwiazane?
4 cze 17:09
rampp: I jeszcze jedno czy moge sobie podzielic przez cosx w tym przypadku
sinx=cosx
sinx/cox=1 Z: x≠ π/2+kπ
tgx=1
x=π/4+kπ
4 cze 17:13
rampp:
4 cze 18:11
jaros: sin
2x+ cosx=sinx +cosxsinx
skąd tam jest kwadrat?
4 cze 18:22
rampp: *sinx
4 cze 18:25
rampp: up
4 cze 19:48
Jerzy:
Przecież sam napisałeś 17:09
4 cze 20:04
fil: 1/tgx=ctgx=cosx/sinx
4 cze 20:07