równanie kwadratowe
Layla: Mam problem z takim zadaniem:
Trójmian x2+bx+c ma dwa różne pierwiastki całkowite, oba różne od zera,a suma jego
współczynników 1+b+c jest liczbą pierwszą. Wskaż przykład trójmianu spełniającego warunki
zadania. Uzasadnij, że jednym z pierwiastków tego trójmianu jest liczba 2
Ze wzorów Viete'a:
x1+x2=−b
x1*x2=c
czyli
1−(−b)+c=1−x1−x2+x1*x2=(1−x1)(1−x2)
Jak to dalej rozwiązać?
4 cze 12:56
Layla: Już rozwiązane
4 cze 13:02
g123: Zatem (1−x1)=1 lub (1−x2)=1
4 cze 13:03
Layla:
4 cze 13:03
Qulka: Skoro to liczba pierwsza to jednym z czynników jest 1
4 cze 13:04
Layla: Tak, już wiem, dziękuję
4 cze 13:05
ICSP: 1 nie może być jednym z czynników bo wymagają aby pierwiastki były różne od 0.
Dlatego
(1 − x1) = −1 v (1 − x2) = −1
czyli x1 = 2 v x2 = 2
4 cze 17:06