ciąg geometryczny
kubsde:

W kąt o mierze 60 stopni wpisano nieskończony ciąg kół. Promień największego koła jest róny 3.
Oblicz sumę:
a) obwodów wszystkich kół
b) pól wszystkich tych kół
oczywiście wszystkie koła są styczne do siebie jak i do ramion kąta (ilość zgadza się z tymi z
rysunku)
4 cze 18:56
23: można tak zapisać że Nieskończony ciąg kół a potem, że jest koło największe ?
4 cze 18:59
kubsde: dokładnie takie jest polecenie
4 cze 19:00
kubsde: może chodzi o największe koło z rysunku
4 cze 19:00
23: W sumie ok zaczynając od największego w dól można wciskać kolejne .
4 cze 19:01
wredulus_pospolitus:
ale po co

Odległość od środka największego okręgu do wierzchołka + r
największego = 2*∑ r
okregów
4 cze 19:05
wredulus_pospolitus:
chociaż do (b) jednak ciąg geoemtryczny byłby konieczny
4 cze 19:06
fil: Nom, i gdzie problem. Z sinusow jedziesz
4 cze 19:12
kubsde: zadanie jest typowo w dziale z ciągami geometrycznymi, ostatnie zadanie w dziale i utknąłem
4 cze 19:12
kubsde: nie wiem jak zapisać zależność pomiędzy polem koła a kątem
4 cze 19:13
fil:
x=y+r+R
2R=2r+r+R
| | 1 | |
Masz ciag geometryczny o ilorazie q = |
| |
| | 3 | |
4 cze 19:16
a7:

suma średnic to 3 +6=9 czyli suma obwodów to πd
1+πd
2+πd
3+...=9π
4 cze 19:16
ICSP:
4 cze 19:17
4 cze 19:18
kubsde: fil nie rozumiem skąd się wzięło równanie x=y+r+R
4 cze 19:26
fil: moze troche nie jasno zaznaczylem. x to odleglosc od wierzcholka kata do srodka najwiekszego
okregu
4 cze 19:27
23:

AC=2BC
3r+R=2R
3r=R
r=1/3 R
4 cze 19:34
kubsde: dziękuję za wszystkie rysunki, już wszystko rozumiem
4 cze 19:46