własności relacji
michal: bardzo proszę o sprawdzenie rozumowania:
Mam daną relację xRy ⇔ x+y=5 określoną na zbiorze liczb naturalnych.
Jedyne pary spełniające tę relację to:
(1,4), (4,1), (2,3), (3,2)
zwrotność:
− nie jest zwrotna, bo istnieje taki x∊N, że nie prawdą jest, że xRx, np. dla x=10 mamy
10+10=20≠5
przeciwzwrotność:
− jest przeciwzwrotna, ponieważ w spisie par nie mamy żadnej pary (x,x)
symetryczność:
− jest, ponieważ 1R4 ma odpowiednik 4R1, a 2R3 ma 3R2
asymetryczność:
− nie jest, ponieważ mamy np. 1R4 oraz 4R1
antysymetryczność:
− nie jest, ponieważ mamy np. 1R4 i 4R1, ale 1≠4
przechodniość:
− nie jest, ponieważ mamy np. 1R4 i 4R1, ale nie mamy 1R1
z góry dziękuję
4 cze 17:37
ite: Zgadza się.
Lepiej zamiast "w spisie par nie mamy żadnej pary (x,x)", napisać, że żaden element nie jest w
relacji sam ze sobą.
Do przeciwzwrotności wystarczy, że jakakolwiek para (x,x) nie należy do relacji, tu nie należy
żadna, więc oczywiście warunek że jakakolwiek jest spełniony.
4 cze 18:42
michal:
Dzięki!
Mam jeszcze 2 pytania, które "wyszły w praniu" przy robieniu zadań:
1) Jeżeli mamy relację o parach z AxB (gdzie A≠B), np. {1,2,3}x{4,5,6}, to jak badamy
(przeciw)zwrotność, bo w książce piszą jedynie o sytuacji w której mamy A2 i wtedy robimy dla
każdego x∊A, a tutaj mamy jednak dwa różne zbiory..
2) jeżeli chcemy zbadać np. przechodniość (podobnie z antysymetrycznością), to mamy warunek
(xRy ∧ yRz) ⇒ xRz i co w sytuacji, gdy mamy np. dwie pary (1,3) i (2,7), a więc spełnione
będzie xRy, ale już nigdy nie będzie spełnione yRz, czyli np. mamy 1R3, ale nie ma 3Rcoś − co
wtedy?
4 cze 18:52
ite: 1/ W definicji tych własności relacji jest powiedziane, że oba elementy pary mają należeć do
tego samego zbioru (relacja na zbiorze A). I tylko taki przypadek rozpatrujemy.
2/ Zapisałeś tylko część warunku (czyli nie jest to cały warunek). Brakuje istotnej części!
4 cze 19:31
michal:
1) więc jeżeli mam AxB (dla A≠B), to powinienem napisać, że przy tej relacji nie rozpatruje się
zwrotności?
2) no tak.. nie zapisałem kwantyfikatorów, ale nadal nie wiem jak to ugryźć, bo jakby mieć (1 ∧
0) ⇒ coś, to mamy 0⇒coś, a więc 1..?
4 cze 19:46
ite: 1/ Dla tak określonej relacji zwrotność nie jest zdefiniowana, (więc się jej nie rozpatruje).
2/∀x∊X (xRy ∧ yRz) ⇒ xRz
Relacja nie będzie przechodnia, jeżeli istnieją jakiekolwiek dwie pary należące do relacji, dla
których implikacja jest fałszywa.
A fałszywa będzie, gdy poprzednik jest prawdziwy a następnik fałszywy.
Jeśli do relacji należą tylko takie dwie pary: (1,3) i (2,7),
poprzednik będzie zawsze fałszywy → cała implikacja prawdziwa → relacja będzie przechodnia
4 cze 20:43
michal: Teraz wszystko jest jasne. Bardzo dziękuję za pomoc!
4 cze 20:47