vektory
jaros: Dane są wektory BA = [−8;−5] i CA[−8;−11]. Wyznacz współrzędne wektora BC i oblicz cosinus kąta
ABC. O co tutaj konkretnie chodzi?
4 cze 15:47
fil: Masz wyznaczyc wspolrzedne vectora BC
4 cze 15:50
ICSP: Chodzi o wyznaczenie współrzędnych wektora BC a następnie obliczenie cosinusa kąta ABC
4 cze 15:51
23: BC= BA+AC =[−8;−5]+[8,11]=[0,6]
4 cze 15:54
fil: Mozesz to zrobic poprzez dodawanie vectorow, ale tez tak:
BA=[−8,−5]
CA=[−8,−11]
xa−xb=−8
xa−xc=−8 (odejmujesz pierwszego rownania drugie)
xc−xb=0
ya−yb=−5
ya−yc=−11(odejmujesz pierwszego rownania drugie)
yc−yb=6
BC=[0,6]
4 cze 15:54
jaros: BC= BA+AC?

to jest jakaś własność?
4 cze 15:56
jaros: No w porządku, mam wektory ale jak z sektorów wyznaczyć punkty ABC?
4 cze 15:58
23: Możesz też narysować i odczytać
4 cze 15:59
23: Jaros wektor BC możesz odczytać jako metode jak przejsc od B do C np. BC=[2,3] odczytać możesz
jako 2 prawo i 3 w gorę
4 cze 16:00
jaros: no ale problem jest taki, że to nie są punkty tylko wektory, w takimi razie od czego mam
zacząć?
4 cze 16:01
23: Wiec jesli wiesz jak przejsc z B do A a nastepnie z A do C to wiesz jak przejsc z B do C czyli
masz wektor BC
4 cze 16:01
23: Narysuj to sobie zacznij od dowolnego punktu i narusyj wektory
4 cze 16:02
23: złączą się one w punkcie A.
4 cze 16:05
23: pokazać Ci to na rysunku ?
4 cze 16:06
jaros:

Sekundke chyba mam, tak?
4 cze 16:09
jaros: Ajć na odwrót
4 cze 16:09
jaros:
4 cze 16:10
jaros: Nie nie wiem, jak ma być, która literka gdzie
4 cze 16:12
ICSP: BA = [−8;−5] −> idąc od punktu B do punktu A musisz przejść 8 jednostek w lewo oraz 5
jednostek w dół.
Twój rysunek kompletnie tego nie obrazuje.
4 cze 16:14
23: coś jest nie tak
4 cze 16:14
jaros: No ktoś wie, gdzie jest błąd?
4 cze 16:16
4 cze 16:16
jaros:

Dobrze chyba jest git, ktoś wie co i jak z tym kątem?
4 cze 16:18
jaros: A i teraz po prostu tw cos?
4 cze 16:19
ICSP: wzór na sosinus kąta wykorzystujący iloczyn skalarny.
4 cze 16:21
jaros: czyli nie przejdzie tw. cos?
4 cze 16:26
4 cze 16:26
ICSP: Licz z twierdzenia cos.
Masz dane współrzędne wektorów.
Wyliczenie iloczynu skalarnego i długości wektorów to 15s roboty.
Jednak upierasz się na tym tw. cosinusów więc licz z niego i z 30s zrób 5 min.
4 cze 16:28
jaros: No ale pokazał byś mi zastosowanie tego iloczynu

i po 2 jest błąd w obliczeniach bo bok ma
być [0;5]
4 cze 16:31
jaros: znaczy rektor BC
4 cze 16:31
jaros: A dobra ja źle przepisałem, jednak vektor jest dobrze
4 cze 16:32
ICSP: BA = [−8;−5] , BC = [0;6]
| | <BC , BA> | | −8*0 − 5*6 | |
cos(<ABC) = |
| = |
| = ... |
| | ||BC|| ||BA|| | | √82+52 * √02 + 62 | |
4 cze 16:38
jaros: oki zrobione
4 cze 16:43
jaros: dziękuję pięknie
4 cze 16:43