stereometria
Chila: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku a i kącie ostrym α. Wszystkie ściany boczne ostrosłupa
są nachylone do podstawy pod tym samym kątem β. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Mam problem ze znalezieniem promienia dla mnie wynosi on 1/2 a
4 cze 18:29
4 cze 18:32
4 cze 18:33
wredulus_pospolitus:
promień okręgu wpisanego w romb = h/2
| | h | | a*sinα | |
sinα = |
| −−−> h = a*sinα −−−> r = |
| |
| | a | | 2 | |
4 cze 18:33
janek191:
Czy
| | 1 | |
V = |
| a 2 sin 2α*tg β ?  |
| | 6 | |
4 cze 18:41
Chila: a3
4 cze 18:42
janek191:
Tak miało być a
3
4 cze 18:44
wredulus_pospolitus:
Prawie:
P
p = a
2sinα
| | a*sinα | |
H = tgβ*r = tgβ* |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * |
| *a3*sin2α*tgβ |
| | 3 | | 2 | |
4 cze 18:45
janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| a2 sin α*h = |
| a2 sinα* |
| a sin α*tg β |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
4 cze 18:47