oblicz objętość ostrosłupa
Trialking: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 18 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 45stopni. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 432
cm2. Oblicz objętość ostrosłupa.
15 mar 22:36
Basia: Autora już zapewne nie ma. Trudno będzie gotowiec ! Rozwiązuję
15 mar 23:49
Basia: Ponieważ wszystkie ściany boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem to:
1. są trójkatami przystającymi (bo mają taką samą podstawę)
2. spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w romb, który jest
równocześnie punktem przecięcia przekatnych ostrosłupa
3. spodek wysokości ściany bocznej pokrywa się z punktem styczności okręgu wpisanego
w romb z bokiem tego rombu
oznaczenia:
r - promień okręgu wpisanego w romb (w podstawę)
H - wysokość ostrosłupa
hb - wysokość ściany bocznej
a - krawędź podstawy
h - wysokość rombu
a = 18
z (1) wynika, że
Pb = 4*Pjednej ściany bocznej
432 = 4*Pjednej ściany bocznej
4*Pjednej ściany bocznej = 432 /:4
Pjednej ściany bocznej = 432/4 = 108
równocześnie:
Pjednej ściany bocznej = (1/2)*a*hb
(1/2)*18*hb = 108
9*hb = 108
hb = 108 / 9
hb = 12
-------------------
promień okręgu wpisanego w romb poprowadzony do punktu styczności z bokiem
równoległoboku (r), wysokość ostrosłupa (H) i wysokość ściany bocznej tworzą trójkąt
prostokątny
jeden kąt ostry ma 450 ⇒ drugi też ma 450
czyli jest to trójkąt prostokątny równoramienny czyli
H = r
z tw.Pitagorasa
r2 + H2 = hb2
r2 + r2 = 122
2r2 = 144
r2 = 72 = 9*8 = 9*4*2 = 32*22*2
r = 3*2*√2 = 6√2
r = H = 6√2
---------------------------
wysokość rombu (h) jest równa średnicy okregu wpisanego w romb
h = 2r
h = 12√2
----------------------
Pp = Prombu = a*h = 18*12√2
H = 6√2
V = (1/3)*Pp*H
podstawić i obliczyć już na pewno potrafisz
16 mar 00:09