geometria
Fela:D: Nia mam pojecia jak to zrobić


Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości a i kącie ostrym 2alfa. Każda ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem beta. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej ostrosłupa.
wiem ze w podstawe mozna wpisac okrag..ale to i tak mi nic nie daje. nie umiem tego zrobic
9 gru 17:26
Fela:D: PROSZE BARDZO PROSZE
9 gru 18:05
Fela:D: Bardzo Was proszę!
9 gru 19:36
Godzio:
Pomogę
9 gru 19:37
Fela:D: Dziękuję Ci bardzo! bo nie mam pojecia jak za to zadanie zabrać. Znaczy pierwszy problem to już
taki czy .. gdy ten romb podzielę na trójkaty to będą one takie same równobczne?
9 gru 19:41
Godzio:

h − wysokość ściany bocznej
H − wysokość ostrosłupa
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| * Pp * H = |
| * a2*sin2α * |
| atgβ = |
| a3 * sin2α * tgβ |
| 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| h * a | | a2 | |
Pc = Pp + Pb = a2*sin2α + 4 * |
| = a2*sin2α + |
| |
| 2 | | cosβ | |
9 gru 19:45
Fela:D: O jaaa.ja to chciałam dzielic na jakies trojkaty

zapomnialam o tym wzorze
12ab*sinγ

dziękuję Ci serdecznie!
9 gru 19:53
Godzio:
Właściwie to absinγ −− to dla rombu, dla trójkąta jest taki jak napisałaś
9 gru 19:54