Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6p{3}
Lukasz: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6√3 a kąt nachylenia krawędzi
bocznej do podstawy wynosi 30 stopni. Oblicz dł krawedzi bocznych
Hej. Ogólnie znam rozw. tego zadania, ale nie wiem dlllaczego moja metoda nie działa. Pewnie
gdzieś mam jakiś głłupi błąd (jak zwykle) i nie moge go znaleźć.
H−wys. ostrosłupa
h−wys podstawy
x−krawedz boczna
V = 6√3
6√3 = H * a2√3 / 4 ⇒ H = 6√3 / a2√3 / 4 ⇒ H = 24/a2
2/3h = ap3/2 * 2/3 = a√3/3
Teraz podstawiam dane pod tangens 30:
tg30 = H / 2/3h
√3/3 = 24/a2 / a√3/3
√3/3 = 24*3 / a3√3
3a3 = 24*9
a3 = 72
a= 3√72
Wyliczam H = 24/a2 ⇒ H = 2 / 3√3
Podstawiam teraz pod sinus 30 żeby wyliczyć krawędź (x)
sin30 = H/x
1/2 = 2/3√3 / x
x=4/3√3
Poprawna odp dla x to 4
4 cze 18:21
Lukasz:
4 cze 18:23
Lukasz: Ktoś pomoże ?
4 cze 19:29
a7: to jest ostrosłup to ma inny wzór na objętość 1/3 Pp*H
4 cze 19:37
a7: a3=216 a=6 H=2 x=4
4 cze 19:40
Eta:

Na rys. oznaczenia z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
| 1 | | a2√3 | | a | |
| * |
| * |
| = 6√3 ⇒a3=216 ⇒ a=6 |
| 3 | | 4 | | 3 | |
to H=2 i b=2H=4
b=4
======
4 cze 20:17
Lukasz: Dzięki, nie wiem czemu podstawiałem cały czas pod wzór na graniastosłup. Dzięki
4 cze 21:08