ciagi
hania: Z liczb należących do zbioru X={1,2,3 ... n}, gdzie n≥3 i n=N , tworzymy wszystkie trójwyrazowe
ciągi. Prawdopodobieństwo utworzenia ciągu rosnącego lub malejącego jest równe 0,285. Oblicz
n.
https://matematykaszkolna.pl/forum/322496.html
IΩ|=n
3− liczba wszystkich ciągów trójwyrazowych
A− wylosowano ciąg rosnący lub ciąg malejący.
blagam, jest ktos w stanie wytlumaczyc mi skad ta omega
| | | |
i skad wiem ze | daje mi ciag rosnacy alno malejacy nwm nie rozumiem wgl czemu on napewno |
| | |
jest malejacy albo rosnacy