Z liczb ...
Oopp: Z liczb należących do zbioru X={1,2,3 ... n}, gdzie n≥3 i n=N , tworzymy wszystkie trójwyrazowe
ciągi. Prawdopodobieństwo utworzenia ciągu rosnącego lub malejącego jest równe 0,285. Oblicz
n.
9 kwi 15:52
Oopp: Ma ktoś jakiś pomysł ?
9 kwi 16:34
g:
|Ω| = n*(n−1)*(n−2)
|A| = 2 * ∑
k=1k=n−2 [ ∑
m=k+1m=n−1 (n−m) ] (*2, bo rosnące i malejące)
(po wybraniu k, oraz m>k zostaje (n−m) liczb >m do wyboru)
∑
m=k+1m=n−1 (n−m) = n*(n−k−1) − (k+1 + n−1)*(n−k−1)/2 = (n−k)*(n−k−1) / 2
∑
k=1k=n−2 (n−k)*(n−k−1) / 2
(podstawienie z = n−k)
|A| = ∑
2n−1 (z
2 − z) = ∑
1n−1 (z
2 − z)
| | n * (n+1/2) * (n+1) | |
(przypominam wzór: ∑1n k2 = |
| ) |
| | 3 | |
| | (n−1)*(n−1/2)*n | | n*(n−1) | |
|A| = |
| − |
| = n*(n−1)*(n−2) / 3 |
| | 3 | | 2 | |
P = |A| / |Ω| = 1/3
Ciekawe! wyszło niezależne od n.
9 kwi 18:00
Oopp: A jak można to zrobić prościej .. tak, żeby pojęla to osoba, która nie zna "∑" ...
9 kwi 18:50
Oopp: To oznacza po prostu sumę ?
9 kwi 18:50
Oopp: Hmm ... wynik powinien wynieść n=20 ...
9 kwi 18:59
zef: ∑=suma
9 kwi 19:02
Mila:
|Ω|=n
3− liczba wszystkich ciągów trójwyrazowych
A− wylosowano ciąg rosnący lub ciąg malejący.
| | | | | |
|A|= | + | liczba ciągów trójwyrazowych rosnących lub malejących |
| | | |
| | | | (n−1)*(n−2) | |
P(A)= |
| = |
| |
| | n3 | | 3n2 | |
n
2−3n+2=0.855n
2
0.145n
2−3n+2=0⋀n≥3⋀n∊N
Δ=9−4*2*0.145=9−1.16=7.84
√Δ=2.8
| | 3−2.8 | | 0.2 | | 3+2.8 | | 5.8 | | 580 | |
n= |
| = |
| ∉N lub n= |
| = |
| = |
| =20 |
| | 2*0.145 | | 0.29 | | 2*0.145 | | 0.29 | | 29 | |
Odp.
n=20
===
9 kwi 23:22