a
fil:
Czy moglby ktos sprawdzic moje obliczenia?
Oblicz pochodna kierunkowa funkcji f(x,y) = x
4 − y
4 + 2xy + 1 w punkcje P
0 = (2, 1) w
kierunku vectora a = [−1, 3]
|v| −
√32 + (−1)2 =
√10
| | 1 | | −1 | | 3 | |
vk = |
| [−1, 3]=[ |
| , |
| ] |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
df/dx = 4x
3 + 2y
df/dy = −4y
3 + 2x
df/dx(2,1) = 4*8 + 2 − 34
df/dy(2, 1) = −4 + 4 = 0
| | −1 | | 3 | | −34 | |
...(2, 1)=34 * |
| + 0* |
| = |
| |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
4 cze 22:44
Minato:
@fil, a po co Ci pochodna kierunkowa?
4 cze 22:44
jaros: @fil ty już ile po maturze?
4 cze 22:55
fil: @Saizou ktos wrzucil dzisiaj zadanie na forum i chce sie dowoedzoec czy poprawnie policzylem
4 cze 22:58
salamandra: @jaros, pare dni przed
4 cze 23:03
jaros: A on tutaj nie całkuje? xD
5 cze 00:32