trygonometria dowod
zadanko: Wykaz,ze dla dowolnego kata x prawdziwa jest tozsamosc
(Już zapoznałem się z rozwiązaniem na forum,rozpisaniem licznika prawej strony i wychodzi
ladnie
ale robie inaczej i się zatrzymuje,a w zasadzie nie wiem,czy to prawda)
| | 1+cos22x | |
L=sin4x+cos4x= |
| =P |
| | 2 | |
| | sin22x | |
L= (sin2x+cos2x)2− |
| −> zwijam wzor na sin2x do kwadratu,dzielac przez 2 |
| | 2 | |
i wychodzi
| | sin22x | | 1+cos22x | |
1− |
| = |
| / *2 |
| | 2 | | 2 | |
cos
22x+sin
22x=1,czy jest to prawdziwe dla kazdego kata x?
4 cze 13:11
Szkolniak: cos2(2x)+sin2(2x)=(cos2(x)−sin2(x))2+(2sin(x)cos(x))2=
=cos4(x)−2sin2(x)cos2(x)+sin4(x)+4sin2(x)cos2(x)=
=cos4(x)+2sin2(x)cos2(x)+sin4(x)=(cos2(x)+sin2(x))2=12=1
4 cze 14:33
ICSP: Ruszasz tezę.
| | 1 | |
L = sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − |
| sin2(2x) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1 − |
| (1 − cos2(2x)} = |
| + |
| cos2(2x) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 cze 14:37
Patryk: Jest prawdziwe bo to jedynka trygonometryczna
4 cze 15:05
zadanko: Czyli nie można tak obustronnie ruszyć tezy,że tak powiem?Rozumiem,dziękuje
4 cze 15:17