Funkcja kw
Kacper: Określ dla jakich wartości parametru m zbiór liczb rzeczywistych jest dziedziną funkcji gdy:
a)f(x)=√x2−mx+m+3
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu!
4 cze 21:25
getin:
D: x
2−mx+m+3≥0
Aby dziedzina była zbiorem liczb rzeczywistych
to nierówność x
2−mx+m+3≥0 musi być spełniona dla x∊R
Tak będzie, gdy cała parabola będzie powyżej osi x (brak miejsc zerowych czyli Δ<0),
ewentualnie będzie styczna do osi x (Δ=0)
Δ<0 lub Δ=0, czyli w skrócie załatwimy to jednym warunkiem Δ ≤ 0
Δ = (−m)
2−4*1*(m+3) = m
2 − 4m − 12
m
2 − 4m − 12 ≤ 0
Δ
m = 16−4*1*(−12) = 64
√Δm = 8
m
2 = 6
Odp. m ∊ <−2; 6>
4 cze 21:31
Qulka: gdy m2−4m−12<0
(m−6)(m+2)<0
więc m∊(−2;6)
4 cze 21:32
Kacper: dziekuję bardzo, dzieki waszej pomocy ogarnąłem to, miłego wieczoru
4 cze 21:39
Kacper: mam jeszcze jedno pytanie . jakie warunki zrobić w przykładzie :
b)1/√x2−mx+m+3
c)p{mx2−(m+1)x+1
4 cze 21:54
Kacper: pomoże ktoś?
4 cze 22:13
Jerzy:
b) Δ < 0
c) niejasny zapis
4 cze 22:23
Kacper: c)√mx2−(m+1)x+1
4 cze 22:24
Jerzy:
c) m > 0 i Δ < 0
4 cze 22:41
jaros: Siemka mam pytanie, dlaczego delta musi być pod pierwiastkiem ≤0?
4 cze 22:53
jaros: i w c) terzeba sprawić co z funkcja linową czyli a=0 b=0 i c≥0
4 cze 22:54
Jerzy:
a) liczba pod pierwiastkiem może być równa 0
c) dla m = 0,funkcja pod pierwiastkiem przyjmuje wartości ujemne
4 cze 22:59