prawdopodobienstwo
Matfiz: rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na przynajmniej jednej z kostek
wypadła liczba większa od 4.
4 cze 17:24
Matfiz: próbowałem coś takiego: 2*4 + 2*2 ale nie wychodzi. Omega to oczywiście 36
4 cze 17:25
Matfiz: dobra już wiem jak ma być: 2*6 + 4*2
4 cze 17:28
23: Obie mniejsze od 4 daje 4*4=16 Wówczas to co ciebie interesuje to 36−16=20
4 cze 17:32
salamandra: 5/9
4 cze 17:33
23: Albo jesli chcesz dzielic to 3 opcje:
1. wieksza od czterech, mniejsza równa cztery: 2*4=8
2. mniejsza od czterech lub równa, wieksza od czterech: 4*2=8
3 obie wieksza od czterech: 2*2=4
4 cze 17:34
jaros: ktoś wytłumaczy mi skąd 2*6 + 4*2
4 cze 17:35
Matfiz: Nienawidzę tych zadań z prawdopodobieństwa
4 cze 17:37
jaros: No ale jak rozumiem 2*6 − w możliwości wyloswania liczby większej od 4 i reszta dowolna, i
potem "4*2" o co tutaj chodzi?
4 cze 17:41
fil: Ale mozna tez przez przeciwne:
A' − na kazdej z kostek wypadla liczbka oczek <= 4
4 cze 17:41
wredulus_pospolitus:
Pierwsza uwaga −−− widzicie słowo 'przynajmniej' to staracie się robić z przeciwnego:
| | 4*4 | | 4 | | 5 | |
P(A) = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 6*6 | | 9 | | 9 | |
i zero kombinowania ponad miarę
4 cze 17:45
wredulus_pospolitus:
Druga uwaga −−− jak już się upieramy przy liczeniu w sposób 'przekombinowany' to DOKŁADNIE
wypisujemy przypadki:
1) pierwsza większa od 4, druga mniejsza
2) druga większa od 4 , pierwsza mniejsza
3) obie większe od 4
| | 2*4 | | 4*2 | | 2*2 | | 2+2+1 | | 5 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 6*6 | | 6*6 | | 6*6 | | 3*3 | | 9 | |
4 cze 17:47
Matfiz: a ja mam pytanie jeszcze co do reguły mnożenia i dodawania, skąd wiadomo kiedy użyć dodawania i
mnożenia a kiedy kombinacji? Wiem, że przy kombinacjach kolejność nie ma znaczenia ale czasem
ciężko mi odróżnić co użyć
4 cze 17:49
wredulus_pospolitus:
mnożysz 'w ramach jednego przypadku'
dodajesz 'dwa całkowicie oddzielne przypadki'
W naszym zadaniu:
mnożę −−− losowanie pierwsze i losowanie drugie (w przypadku 1 , w przypadku 2, oraz w
przypadku 3)
dodaję −−− wartość przypadku 1, wartość przypadku 2 i wartość przypadku 3
4 cze 17:51
wredulus_pospolitus:
@Matfiz −−− i napiszę to co piszę do znudzenia:
1) Zaprzestań myślenia nad tym, czy w zadaniu masz kombinację czy wariację.
2) Staraj się nie stosować 'suchych wzorów' tylko rozpisuj sobie 'na chłopski rozum'.
3) Wszystkie zadania (z prawdopodobieństwa ... nie z kombinatoryki) rozwiązuj Z UWZGLĘDNIANIEM
kolejności.
Czy w zadaniu jest ona uwzględniania czy też nie −−− jeżeli uwzględnisz kolejność to i tak
wynik wyjdzie Ci poprawny (o ile błędów nie zrobisz).
4 cze 17:54
Matfiz: to jest zrozumiałe ale mam takie zadanie: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, ..., 12} losujemy
jednoczesnie trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że ich suma będzie liczbą nieparzystą.
To suma jest nieparzysta gdy 3 liczby są nieparzyste lub kiedy 2 są parzyste a 1 nieparzysta,
to oczywiście omega tutaj to:
a dlaczego nie można teraz zrobić tak, że biorę liczby nieparzyste na 6*5*4 sposobów a 2
parzyste i 1 nieparzystą na 6*6*5 sposobów, zauważyłem, że tutaj sprzeczność wychodzi i
domyśliłem się że trzeba z kombinacji ale dlaczego tak ?
4 cze 17:55
wredulus_pospolitus:
Z UWZGLĘDNIENIEM KOLEJNOŚCI:
|Ω| = 12*11*10
|A| = 6*5*4 + 6*5*6
*3 = 660 = 12*11*5
4 cze 17:58
wredulus_pospolitus:
Ty natomiast chcesz nie uwzględniać kolejności (patrz |Ω|)
ale później moc zbioru |A| próbujesz (ale niepoprawnie) liczyć jakbyś uwzględniał kolejność
4 cze 17:59
Matfiz: aaaaa, no dobra czyli albo tak albo tak, już powoli ogarniam

szkoda, że takich rzeczy w
szkole nie powiedzą
4 cze 18:00
wredulus_pospolitus:
Ale czego nie powiedzą

A myślisz że gdzie się tego nauczyłem jak nie w szkole
4 cze 18:09
Matfiz: moja szkoła niestety do najlepszych nie należy, ale szkoda gadać

dzięki za pomoc
4 cze 18:10
wredulus_pospolitus:
I po to jest to forum

Rozumiem, ze piszesz rozszerzenie ... jak chcesz to w weekend będę mógł z Tobą siąść do
prawdopodobieństwa.
4 cze 18:16
Matfiz: tak, rozszerzenie, ogólnie z tym prawdopodobieństwem różnie mam bo niektóre zadania mi wychodzą
a niektóre nie ale jak będę miał jakieś problemy to będę pisać, dzięki za pomoc
4 cze 18:18
wredulus_pospolitus:
Bardziej chodziło mi o przeanalizowanie parunastu zadań 'głosowo'
4 cze 18:24
Matfiz: ciekawa propozycja, jak będę mieć problemy to dam znać
4 cze 18:29