ze zbioru liczb
jaros: Ze zbioru {1, 2, 3,...100} losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A: iloczyn wylosowanych liczb będzie podzielny przez 3.
Więc:
IΩI = 100
2
P(A)
1 Przypadek) W zbiorze są 33 liczby podzielne przez 3 więc 33*33
2 Przypadek) Jedna liczba podzielna przez 3 i druga dowolna więc 33 * 67
P(A) = 33*33 + 33 * 67 "*2" i moje pytanie, skąd ta 2? czy kolejność wykonania ma znaczenie

W
takimi razie dlaczego w 1 nie ma mnożenia przez 2?
4 cze 15:22
23: Nie lepiej przez przeciwne |A|=1002−672
4 cze 15:28
23: Odopowiadajac Ci na pytanie mamy 3 opcje
PP + NP + PN= + + Oznaczylem jako P− wybór liczby podzielnej przez 3 N− wybor
niepodziel.
33*33+33*67+67*33 Widzisz ze tu jest dwa razy ? to samo dla NP i PN? stad dwojka
4 cze 15:35
jaros: Aaaa dobra, dziękuję ślicznie
4 cze 15:40