matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.5.2009
Zadania
Odp.
0
Mateusz:
Wyznaczyć odległość m między prostymi:
1
anai:
W 1996 roku piłkę nożna trenowało w polsce 113 959 osób, a siatkówkę 17050 osób α) o ile procent więcej osób trenowało piłkę nożna niż siatkówkę?
3
paweł:
Rozwiąz graficznie równania i nierowności: |x−5|+1<5
2
ZOJKA:
W dwóch zbiornikach Z1 i Z2 znajduję się woda. Ze zbiornika Z1 przelano do zbiornika Z2 tyle wody, że ilość wody w Z2 podwoiła się. Następnie ze zbiornika Z2 przelano do zbiornika Z1 tyle
3
Ania:
4.wie ktos może jak zrobić to zadanie?: Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej y=2x+2, a środkowa poprowadzona z wierzchołka C zawiera się w prostej x – 3y +21 = 0. Wiedząc ,
5
MIn:
Prosze bardzo to jest wazna sprawa
3
MIn:
BARDZO WAŻNE
8
filip:
Kąt zewnętrzny przy podstawie trójkąta równoramiennego jest większy o 36st. od kąta zewnętrznego przy jego wierzchołku. Wyznacz kąty tego trójkąta.
33
awa:
Rozwiąż nierówność: |x|−3<6
1
ja:
a) 1: 250 000 b) 1: 4000
2
Mateusz:
Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(1,0,−2) i równoległej do osi 0y.
151
tim:
:::rysunek:::
Zagadki na rozluźnienie!
2
bumblebee:
:::rysunek::: mam zadanko zeby narysowac wykres funkcji kwadratowej. jest tam cos takiego ze dla x≤1 jest
35
Michał Szczotka:
Ja zamieszczam ten post w ramach czystego przypomnienia że maturzyści mają się stresować bo jutro zaczynamy
10
anka:
witam, mam problem z tym zadaniem:
4
miśka:
ciekawi mnie to czy
∞
moze miec zamkniety przedzial jak tak to kiedy?
12
miśka:
kto jest tu adminem?
9
Kamila:
Wykaż, że w trójkącie ABC kąt między wysokością opuszczoną z wierzchołka A i dwusieczną kąta A równa się połowie różnicy kąów B i C.
35
miśka:
monika miala 100 kopert, ania 70 .Napisz ile wiecej miala monika od ani, i ile mniej miala ania od moniki
14
Ziuta:
5−2
n
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=
3
uzasadnij że jest to ciąg arytmetyczny oraz napisz wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu w zależności od n prosze o wskarówki....
11
Fąfel:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c funkcja: f(x) = (x−a)(x−b) + (x−b)(x−c) + (x−c)(x−a) ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
2
madzia:
Oblicz największą wartość funkcji g(x)=
√
f(x)
, jeżeli f(x)= −x
2
+ 3x +4
9
bumblebee:
Mam otóż problem takiej natury, że jestem w stanie bez problemu rozwiazac wiekszosc rownan trygonometrycznych, ale klopotow nastrecza mi napisanie odpowiedzi... czy moglby mi ktos
1
melania.:
w trojkat rownoramienny ABC, w ktorym AC = BC i kat C = 120 stopni, wpisano okrag, ktorego promien ma dlugosc 3 cm. oblicz dlugosci bokow trojkata.
2
melania.:
pole trojkata jest rowne 20 cm
2
, a jeden z jego katow ma miare 150 stopni. wiedzac, ze dlugosci wysokosci poprowadzonych z wierzcholkow katow ostrych pozostaja w stosunku 5:4,
12
bumblebee:
:::rysunek::: Dane sa dwa okregi styczne zewnetrznie o promieniach r i 3r. Wyznacz miary katów miedzy
2
melania.:
przez wierzcholek A trojkata rownobocznego ABC poprowadzono prosta, ktora podzielila ten trojkat na dwa trojkaty. oblicz stosunek pol tych trojkatow, jesli dana prosta tworzy z bokiem
15
bumblebee:
W trapez rownoramienny, ktorego kat rozwarty ma miare 150 stopni wpisano okrag o promieniu 5 cm. oblicz pole i obwod tego trapezu
1
madzia:
Dane są zbiory: A={(x,y) : x∊R i y∊R i y≥−x
2
+1} oraz B={(x,y):x∊R i y∊R i y≥−x−1} Wyznacz graficznie zbiór A\B
5
madzia:
Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej f są liczby −3 i 5, a zbiorem wartości tej funkcji jest przedział <−12;
∞
)
3
madzia:
Dane są zbiory: A=(x: x∊R i x
2
≤ 4) B= (x: x∊R i 2x
2
+6x −8 > 0) wyznacz zbiory: A suma B , A iloczyn B, różnica AB , różnica BA
2
MARIAN:
DANY JEST CIĄG ARYTMETYCZNY O WYRAZIE an=5n+3. OBLICZ ILE POCZATKOWYCH WYRAZÓW TEGO CIĄGU DAJE W SUMIE 6272. PROSZE O PODPOWIEDŹ DO TEGO ZADANIA.
11
Ziuta:
dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= n
3
−3
2
−4n dla n ≥1. które wyrazy ciągu a
n
są równe (−12)
6
lullek:
:::rysunek::: hmmm
miałem znaleźć sposób na wyznaczenie środka koła, nie wiem czy da sie to prościej zrobić
2
Majcioch:
:::rysunek::: ∫∊∫←γ∊≥≤∫∍♥
2
Majcioch:
Pole kwadratu jest równe 49cm kwadratowych.Oblicz jego obwód.
9
ewka_94:
Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma dł. 10cm. Ramię ma dł. 4cm. i jest nachylone do podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz pole tego trapezu.
1
ewka_94:
Ruszając z punktu położonego na wysokości 1000m .n.p.m , jedziemy 1 km droga nachyloną do poziomu pod stałym kątem 30 stopni. Na jaką wysokość wyjedziemy
2
ewka_94:
Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 6, a suma długości pozostałych boków wynosi 30. Oblicz długość przeciwprostokątnej.
17
lullek:
eekkhmm... może mi ktoś powiedzieć czy na stronie są zamieszczane rozwiązania do zamieszczanyc zadań
2
BlackGirl:
Mógłby mi ktoś napisać ile to jest : a) 6√2 do kwadratu
7
Lola:
Przepraszam! Wiem, że to forum matematyczne ale może ktos mogłby mi pomoc: Co może decydować o emocjonym zabarwieniu tekstu?
1
emalia ftalowa:
Kąt między przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy to ten sam kąt co kąt między przekątną ściany bocznej
1
zuza:
W oparciu o definicje równości i inkluzji zbiorów oraz korzystając z odpowiednich praw logicznych, udowodnij:
3
zuza:
W oparciu o definicje rowności i inkluzji zbiorów oraz korzystając z odpowiednich praw logicznych, udowodnij:
2
Pomocy:
(x
2
+6x−2
3
√
9
)(1−
3
√
3