CIĄGI
Ziuta: | | 5−2n | |
Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = |
| |
| | 3 | |
uzasadnij że jest to ciąg arytmetyczny oraz napisz wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu w
zależności od n prosze o wskarówki....
3 maj 17:53
miśka: no to musisz policzyc an+1 jak Ci wyjdzie stala to znaczy ze jest
3 maj 17:54
miśka: a potem an+1−an chyba
3 maj 17:55
miśka: poczekamy na Tima albo basie
3 maj 17:55
Ziuta: pomoże mi ktoś

?
3 maj 18:06
♊: | | 5−2n | |
Ziurta − a To nie powinno być an= |
| ? |
| | 3 | |
3 maj 18:10
♊: Ziuta *
3 maj 18:10
miśka: bahahah ziurta XD
3 maj 18:14
miśka: nie no dobreXD
3 maj 18:14
♊: Ciąg jest arytmetyczny, jeśli różnica 2 dowonlych wyrazów tego ciągu jest równa dowolnej innej
różnicy innych wyrazów (czyli jeśli jest r)
Liczysz w ten sposób:
an − an−1 = an+1 − an
Musisz doprowadzić do tożsamości i wtedy jest to ciąg arytmetyczny.
Reszta już chyba prosta ?
miśka: wiem, ze pewnie Ci się to nie zdarza, bo jesteś idealna, ale niektórym zdarzają się
literówki . . .
3 maj 18:34
miśka: oj nie badz taki sztywniak
3 maj 18:35
miśka: to nie na zlosc bylo
3 maj 18:36
Bogdan:
Ciąg jest arytmetyczny wtedy, gdy 2a
n = a
n−1 = a
n+1
3 maj 18:37
♊: wkradł Ci się błąd:
"Ciąg jest arytmetyczny wtedy, gdy 2an = an−1 + an+1"
3 maj 18:38
Bogdan:
Dziękuję, raczej chochlik niż błąd, znak plus i znak równości są na tym samym klawiszu.
3 maj 18:42