interpretacja geometryczna wartosci bezwzględnej - pomóżcie
paweł: Rozwiąz graficznie równania i nierowności:
|x−5|+1<5
7(|x|−2)<|x|+10
3 maj 22:45
@Basia:
|x−5|+1−5<0
|x−5|−4<0
narysuj wykres y=|x| i przesuń go o 5 w lewo i 4 w dół
odczytaj z wykresu gdzie funkcja przyjmuje wartości ujemne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7|x| − 14 < |x|+10
6|x|<24 /:6
|x|<4
|x|−4<0
narysuj wykres y=|x| i przesuń go o 4 w dół
odczytaj z wykresu gdzie funkcja przyjmuje wartości ujemne
3 maj 22:52
@Basia: do pierwszego zrobię rysunek
3 maj 22:52
@Basia:

oczywiście ma być o 5 w prawo
y=|x|
y=|x−5|
y=|x−5|−4
|x−5|−4<0 ⇔ x∊(1;9)
drugi przykład analogicznie
3 maj 23:03