zadanie, geometria
filip: Kąt zewnętrzny przy podstawie trójkąta równoramiennego jest większy o 36st. od kąta
zewnętrznego przy jego wierzchołku. Wyznacz kąty tego trójkąta.
3 maj 21:59
@Basia: Pomagam
3 maj 22:10
@Basia:

zastanów się ile to jest:
α+36+β = ?
α+β+β = ?
a następnie rozwiąż układ równań
3 maj 22:29
filip: nie wychodzi mi:( a czy α na pewno jest dobrze w tym ukłądzie równan, jako kąt zewnętrzny?
3 maj 22:56
@Basia: oj przepraszam; nie doczytałam, że przy wierzchołku też zewnętrzny; zaraz poprawimy
3 maj 23:05
Klara:
Kąt zewnętrzny trójkąta = sumie katów wewnętrznych do niego nie przyległych
więc kat zewnetrzny przy podstawie = α+β
a kat zewnętrzny przy wierzchołku to : β+β
wiec masz równanie: α+β= 2β+36o
i suma katów wewnętrznych jest: α+ 2β= 180o
rozwiąz teraz układ tych dwu równań
i oblicz α i β
3 maj 23:13
Klara:
otrzymasz: α − β= 36
o
α+2β= 180
o
już sobie poradzisz
3 maj 23:14
@Basia:

α+γ=180
γ=180−α
δ=γ+36=180−α+36
δ+β=180
180−α+36+β=180
−α+β=−36 /*(−1)
α−β=36 /*2
α+2β=180
2α−2β=72
α +2β=180
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3α=252
α=84
84−β=36
−β=−48
β=48
3 maj 23:15
filip: dziekuje wszystkim za pomoc
3 maj 23:18