planimetria
bumblebee: W trapez rownoramienny, ktorego kat rozwarty ma miare 150 stopni wpisano okrag o promieniu 5
cm. oblicz pole i obwod tego trapezu
3 maj 17:29
bumblebee:
3 maj 17:34
@Basia: Rysuję jeszcze raz.
3 maj 17:35
tim: Ja bym to ciut inaczej zrobił, ale daję wolną rękę Basi
3 maj 17:36
bumblebee: kurcze bo juz probuje to zadanie i probuje, a ten to tylko taki pogladowy rysuneczek
3 maj 17:38
miśka: to te sciany musza miesz po 5 te boczne
3 maj 17:42
miśka: czy mi sie zdje heh
3 maj 17:42
miśka: a nie sory cos mieszam
3 maj 17:43
tim: miśka, zostaw to zadanie Basi i bumblebee
3 maj 17:43
miśka: spoko nawet si enie biore hehe
3 maj 17:44
bumblebee: zdaje ci sie
3 maj 17:46
miśka:

j a bym cos z tym trojkatem robila heh
3 maj 17:47
tim: Miśka, pół dobrze, wiec nie wprowadzaj w błąd
3 maj 17:48
@Basia:

△DMO ~ △OMA
stąd:
xr =
ry
x*y = r
2
x*y = 25
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z = y−x
sin30 =
2rx+y
12 =
10x+y
12*(x+y) = 10
x+y = 20
−−−−−−−−−−−−−−−
cos30 =
y−xx+y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wybierz sobie któreś z tych równań (proponuję 1 i 2)
wylicz x i y
reszta już chyba jest oczywista
3 maj 17:48
miśka: co pół
3 maj 17:48
bumblebee: dziekuje Basiu, a czy moglabys zerknac na ten moj problem z trygonometria i mi to wytlumaczyc

to inne zadanie ktore umiescilem na forum
3 maj 17:50