zależność miedzy bokami w trójkącie.
ewka_94: Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma dł. 10cm. Ramię ma dł. 4cm.
i jest nachylone do podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz pole tego trapezu.
proszę o pomoc
3 maj 14:32
@Basia: Pomagam
3 maj 15:03
@Basia:

Jeżeli trapez jest równoramienny to:
AE = BF = x
EF = CD = b = 10
BC = AD = 4
α=30
CF = 4*
12 = 2
h = 2
BF = 2
√3
a=AE + EF + BF = 2√3+10+2√3 = 10+4√3
podstaw i policz
3 maj 15:15
Tomek:

Basiu po co tyle pisać. geometrie można sobie upraszczać korzystając z własności jakie znamy

Czerwona kropka 30
o
zielona kropka 60
o
dopełniliśmy do trójkąta równobocznego.
Od razu mamy
h=4:2=2
a=10
b=10+4
√3
wystarczy podstawić i obliczyć
3 maj 15:39
@Basia: A po co męczyć się z dorysowywaniem nie wiadomo po co kiedy ma się do dyspozycji proste funkcje
trygonometryczne ?
3 maj 16:46
tim: Hej Basiu!
3 maj 16:51
@Basia: Cześć Timuś !
Jak wypad majówkowy ?
3 maj 16:52
tim: A świetnie. Pogoda dopisało, ale brakowało mi internetu

A jak u ciebie majóweczka? ^^
3 maj 16:56
@Basia: Nie za ciepła, ale sympatyczna. Na razie Tim. Wrócę za jakieś dwie godzinki.
3 maj 16:58
tim: Ok
3 maj 16:59