.
melania.: przez wierzcholek A trojkata rownobocznego ABC poprowadzono prosta, ktora podzielila ten
trojkat na dwa trojkaty. oblicz stosunek pol tych trojkatow, jesli dana prosta tworzy z bokiem
AB kat o mierze 25 stopni.
prosze o pomoc. mam kilka zadan i nie wiem jak sie za nie zabrac.
3 maj 17:38
tim:

Kąty niebieski = 60
O.
Kąt czarny = 25
O
Kąt zielony = 60 − 25 = 35
O.
Tyle nam potrzebne.
Pole trójkąta CAD = 1/2 a * b * sinα = 1/2ab * sin25
Pole trójkąta DAB = 1/2 a * b * sinβ = 1/2ab * sin35
| | sin 25 | |
Stosunek pól to |
| = ...  |
| | sin 35 | |
3 maj 18:04
melania.: tylko kat 250 i 350 powinny byc chyba odwrotnie.
jeeeeeju. dzieki, tak nad myslalam.
4 maj 11:49