Ciągi
Ziuta: dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= n3−32−4n dla n ≥1. które wyrazy ciągu an są
równe (−12)
3 maj 16:34
tim: Tam jest 32 czy n2 ?
3 maj 16:35
Ziuta: 3n2
3 maj 16:37
tim: Podpowiem
3 maj 16:39
tim: n3 − 3n2 − 4n = −12
n3 − 3n2 − 4n + 12 = 0 I teraz, obliczasz dowolną metodą n (można wielomianem).
n2(n − 3) − 4(n − 3) = 0
(n2 − 4)(n − 3) = 0
n2 − 4 = 0 n − 3 = 0 Dokończ, pamiętając, że n≥1.
... ...
3 maj 16:41
Ziuta: dziękuje!
3 maj 16:41
MARIAN: DANY JEST CIĄG ARYTMETYCZNY O WYRAZIE an=5n+3. OBLICZ ILE POCZATKOWYCH WYRAZÓW TEGO CIĄGU DAJE
W SUMIE 6272.
PROSZE O PODPOWIEDŹ DO TEGO ZADANIA.
3 maj 16:51
tim: Już
3 maj 16:53
tim: a
1 = 5 * 1 + 3 = 8
a
n = 5n + 3
S
n = 6272
12544 = (11 + 5n)n
12544 = 11n + 5n
2
0 = 5n2 + 11n − 12544 Dalej delta

Pamiętaj, że n ≥ 1
3 maj 16:55
@Basia:
a
1 = 5*1+3 = 8
r = a
n+1−a
n = 5(n+1)+3 − (5n+3) = 5n+5+3−5n−3 = 5
a
6272 = a
1 + 6271r
wylicz a
6272
podstaw do wzoru na S
6272 i rozwiąż równanie
3 maj 16:57
tim: Basiu, jakaś inna metoda?
3 maj 16:58
♊: Z tego co widzę top Basia pomyliła się i napisała "jaką sumę da 6272 poczatkowych wyrazów"
zamiast "ile wyrazów da sumę 6272" ;)
3 maj 17:00