funkcja kwadratowa
madzia: Oblicz największą wartość funkcji g(x)=√f(x) , jeżeli f(x)= −x2 + 3x +4
zaczęłam liczyć to zadanie. wyznaczyłam wierzchołek funkcji f(x) W=(1,5 ; 6,25) tzn że
1,5=eks max
g(1,5)=√−(1,5)2 + 3 * 1,5 + 4
g(1,5)=−1,5 + 2 √4,5
no i coś popsułam bo powinno wyjść g(1,5)=2,5 jak to dalej liczyć?
3 maj 17:48
tim: madzia. Świetnie sobie poradziłaś, ale nie można tak rozbijać pierwiastka. Oblicz to co masz
pod pierwiastkiem, a dopiero potem spierwiastkuj
3 maj 17:50
madzia: e.. dzięki xD teraz wszystko pasuje
3 maj 17:54