funkcja kwadratowa
madzia: Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej f są liczby −3 i 5, a zbiorem wartości tej
funkcji jest przedział <−12;∞)
a)podaj wzór tej funkcji
b)określ przedziały monotoniczności tej funkcji
c)rozwiąż nierówność f(x)<0
3 maj 17:19
@Basia: Wykresem funkcji kwadratowej jest parabola.
Co wynika z faktu, że zbiorem wartości jest <−12;+∞) ?
Narysuj parabolę i postaraj się odpowiedzieć na to pytanie.
3 maj 17:27
madzia: wynika z tego że parabola zacznie się w punkcie y=−12 ale punkt −12 nie będzie należał do
wykresu
parabola przetnie oś x w punktach −3 i 5
próbowałam wyznaczyć wzór funkcji z wzoru postaci iloczynowej i otrzymałam f(x)=a(x+3)(x−5)
i w tym momencie się zacięłam... co dalej trzeba z tym zrobić?
3 maj 17:38
@Basia: Przedział jest domknięty więc będzie.
To jest jej wierzchołek. Jego rzędna to −12.
A jego odcięta jest środkiem odcinka wyznaczonego przez miejsca zerowe
xw = −3+52 = 1
xw = −2ba
−2ba=1
−2b = a
−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = ax2 + bx + c
f(x) = −2b*x2 + bx + c
f(−3) = f(5)=0
f(−3) = −2b*(−3)2 + b*(−3) + c = −18b − 3b + c = −21b+c
−21b + c = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
f(5) = −2b*52 +b*5 + c = −50b + 5b + c = −25b + c
−25b+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ równań; znajdziesz b i c; potem a
i zapisz wzór funkcji w postaci ogólnej
3 maj 17:58
madzia: 21b=c
−25b+c=0
21b=c
−25b+21b=0
21b=c
−4b=0
21b=c
b=0
c=0
b=0
coś chyba nie tak.. oO wtedy a też by wyszło 0
3 maj 19:11
@Basia:
Oczywiście, że nie tak.
Pomyliłam się w xw
xw = −b2a
−b2a = 1
−b = 2a
b = −2a
f(−3) = 9a−3b+c=0
f(5) = 25a+5b+c=0
f(1)=−12
f(1) = a+b+c=−12
−9a+3b−c=0
25a+5b+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16a+8b=0 /:8
2a+b=0
9a−3b+c=0
−a−b−c=12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8a−4b=12 /:4
2a−b=3
2a+b=0
2a−b=3
−−−−−−−−−−−−−−
4a = 3
a = 34
b = −2*34 = −32
a+b+c=−12
wylicz c
3 maj 19:35