rozwiązania?
lullek: eekkhmm... może mi ktoś powiedzieć czy na stronie są zamieszczane rozwiązania do zamieszczanyc
zadań

a jeżeli nie, rozwiązał ktoś już przykład 1 zad 1 z
https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html 
?
hmmm, x=2?
3 maj 13:49
Michał Szczotka: naciśnij te 2 niebieskie strzałeczki obok przykładu
3 maj 13:51
lullek: aa dzieki
3 maj 13:58
lullek: ahhh, wyszly mi te liczby, ale wydawalo mi sie że nie należą do dziedziny...
3 maj 13:59
lullek: hmmm... najgorzej że nie widzę błędu, bo ja inaczej rozwiązuję u siebie...
3 maj 14:00
@Basia: Napisz, o którą stronę i który przykład chodzi i podaj swoje rozwiązanie (albo schemat
rozwiązania)
3 maj 14:02
Michał Szczotka: jak masz równanie z wartością bezwzględną korzystaj z tego sposobu Który Jakub tam prezentuje
|x|=a
x=a lub x=−a to jest najprostszy sposób
3 maj 14:02
lullek: może napiszę jak ja zrobiłem
|x + 2| − 3| = 1
|x + 2| − 3| = x + 2 − 3 gdy x+2−3 ≥ 0
x + 2 + 3 gdy x+2+3 < 0
−x − 2 + 3 gdy x+2−3 < 0
−x − 2 − 3 gdy −x−2−3 ≥ 0
Ktoś zna ten sposób rozpisywania równań z wartością bezwzględną

bo może źle rozpisałem
cdn.
3 maj 14:08
lullek: no I po obliczeniach wychodzi
|x + 2| − 3| = 1
|x + 2| − 3| = x + 2 − 3 gdy x ≥ 1
x + 2 + 3 gdy x > −5
−x − 2 + 3 gdy x > 1
−x − 2 − 3 gdy x ≥ −5
no i podstawiając każdy z powyższych przypadków
I dla x ≥ 1
x + 2 − 3 =1
x= 2
II dla x> −5
x+2+3 = 1
x=−4 ~∊ D
III dla x>1
−x−2+3 = 1
x=0 ∊~D
Iv dla x ≤ −5
−x−2−3=1
x=6 ~∊D
...
3 maj 14:14
lullek: I co

rozwiązywał tak ktoś kiedyś

bo mam wątpliwości co do znaków:
|x + 2| − 3| = x + 2 − 3 gdy x+2−3
≥ 0
x + 2 + 3 gdy x+2+3
< 0
−x − 2 + 3 gdy x+2−3
< 0
−x − 2 − 3 gdy −x−2−3
≥ 0
3 maj 14:17
3 maj 14:19
@Basia:
| |x + 2| − 3| = 1
tak to chyba miało być
najprostszy sposób:
|x|=a ⇔ x=a ∨ x=−a
|x+2|−3=1
lub
|x+2|−3=−1
|x+2|=4
lub
|x+2|=2
x+2 = 4
lub
x+2 = −4
lub
x+2 = 2
lub
x+2 = −2
x=2 ∨ x=−6 ∨ x=0 ∨ x=−4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w Twoim rozwiązaniu błąd jest na samym początku
| |x+2|−3 | = |x+2|−3 ⇔ |x+2|−3≥0 ⇔ |x+2|≥3
i gdybyś dalej chciał w ten sposób rozwiązywać musisz rozpatrzyć teraz dwa "popdprzypadki"
ale to strasznie dużo pisania i zagmatwane trochę to rozwiązanie
3 maj 14:22
@Basia:
1.1.
x+2≥0 ⇔ x≥−2
L = x+2−3=1 ⇒ x=2 spełnia warunki bo 2≥−2
1.2
x+2<0 ⇔x<−2
L=−x−2−3=1 ⇒−x=6 ⇒ x=−6 spełnia warunki bo −6<−2
2.
| |x+2|−3| = −|x+2|+3 ⇔ |x+2|−3<0 ⇔ |x+2|<3
2.1
x+2≥0 ⇔ x≥−2
L=−(x+2)+3=1 ⇒ −x−2+3=1 ⇒ −x=0 ⇒ x=0 spełnia warunki bo 0≥−2
2.2
x+2<0 ⇔ x<−2
L=−[−(x+2)+3] = x+2+3=1 ⇒ x=−4 spełnia warunki bo −4<−2
3 maj 14:36
lullek: hmmmmn no tak, ale rozwiązania były takie same i pozwól, że wyjaśnię skąd się mój sposób
bierze
x + 2 − 3 gdy x+2−3 ≥ 0
x + 2 + 3 gdy x+2+3 < 0
−x − 2 + 3 gdy x+2−3 < 0
−x − 2 − 3 gdy −x−2−3 ≥ 0
trochę abstrakcja, z papieru(monitora) w kosmos

zamieńmy na chwilę wartość bezwzględną na nawiasy, czego oczywiście normalnie się nie robi, ale
pokazowo
((x + 2) − 3)
no i teraz, jako że to jest w wartości bezwzględnej, a wiadomo że wartość bezwzględna zmienia
wszystkie znaki − na +, więc, żeby działanie wyglądało tak ||x + 2| − 3|, wyrażenie które
byśmy zamknęli w wartość bezwględną byłoby jednym z tych wyrażeń
((x + 2) − 3)= x + 2 − 3
v
−(−(x + 2) − 3)= −(−x−2−3)=x+2−3
v
−((x+2) − 3)= −x−2+3
v
(−(x+2) − 3) = −x−2−3
jak widać wyniki są tymi wyrażeniami które po koli rozpatrywałem w swoim zadaniu
|x + 2| − 3| = x + 2 − 3 gdy
x+2−3 ≥ 0
x + 2 + 3 gdy
x+2+3 < 0
−x − 2 + 3 gdy
x+2−3 < 0
−x − 2 − 3 gdy
−x−2−3 ≥
rozumiesz

tak się nauczyłem, i to jest pracochłonny sposób I mój nauczyciel sądził, dokładniejszy, ale w
nie pamiętam dlaczego...

no i właśnie sprawa z tymi znakami nierówności, nie jestem w 100% pewien że skierowałem je w
dobrą stronę
3 maj 14:41
lullek: aaa... no być może... za mało rozpisałem
3 maj 14:42
lullek: PS. to pierwsze to jeszcze do odpowiedzi na ' Basia@ 3 maj 14:22'
3 maj 14:43
lullek: tzn że moim sposobem miałem oddzielnie każdą wartość bezwzględną rozpisać
3 maj 14:45
@Basia:
Lullek !
Nie możesz badać znaku x+2−3 bo nie ma tam takiego wyrażenia.
Możesz badać kolejno:
1. |x+2|−3 ≥ 0 ⇒ | |x+2|−3| = |x+2|−3
1.1.
x+2≥0 ⇔ x≥−2 i |x+2| = x+2
...................
1.2
x+2<0
.......................
2. |x+2|−3<0 ⇒ | |x+2|−3|= −(|x+2|−3| = −|x+2|+3
2.1
x+2≥0
......................
2.2
x+2<0
.................................
3 maj 17:17