geometria analityczna
Ania: 4.wie ktos może jak zrobić to zadanie?: Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej y=2x+2, a
środkowa poprowadzona z wierzchołka C zawiera się w prostej x – 3y +21 = 0. Wiedząc ,
że wektor BC =[4, −2] oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC.
3 maj 22:39
@Basia: Pomagam
3 maj 23:18
@Basia:

punkt D jest punktem wspólnym prostych
k: y=2x+2
l: x−3y+31=0
wyznacz jego współrzędne (czyli rozwiąż układ równań)
D jest środkiem odcinka AB
ponadto A,B,D∊k
y
d = 2x
d+2
y
a=2x
a+2
y
b=2x
b+2
stąd będzie jedno równanie dla x
a,x
b i jedno dla y
a,y
b
albo prościej
AD
→=DB
→
z zapisu współrzędnych BC
→ dostaniesz równania z x
b,x
c i y
b,y
c
podstawiając za x
c 3y
c−21 i za y
b 2x
b+2
dostaniesz układ dwóch równań z niewiadomymi y
c i x
b
wylicz je
dalej już łatwo
3 maj 23:38
Ania: dziękuje
4 maj 13:40