matematykaszkolna.pl
calki podwojne anka: witam, mam problem z tym zadaniem: mam obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchnią: x2+y2+2x=0, a mam to obliczyć za pomocą postaci biegunowej
3 maj 18:54
bumblebee: kurcze zebym ja wiedzial co to jest postac biegunowa
3 maj 18:55
♊: bumblebee: całki to na studiach dopiero są ;) anka: niestety z moją wiedzą z zakresu całek mogę tylko przyposzczać, że mamy do czynienia z kulą bądź sfrerą. @Basia: to wyżej to znak dla Ciebie, że nie zrobię tego zadania i zostawiam Tobie (bądź też innym zainteresowanym) to proste (jeżeli posiada się odpowiednią wiedzę) zadanie ;)
3 maj 19:01
anka: no właśnie ono nie jest takie proste.... a postacią biegunową wyliczyć je łatwiej... podobno
3 maj 19:02
@Basia: Równanie, które podałaś nie jest równaniem powierzchni tylko równaniem zwykłego płaskiego okręgu. O jaką więc powierzchnię chodzi ? Jeżeli z jest dowolne to powierzchnia takiego "nieskończonego" walca też będzie nieskończona. Czyli coś tu nie gra.
3 maj 19:03
anka: bo ja nie wiem jak to ugryść, a nie jestem taka beznadziejna z matmy faktycznie coś tu nie halo w poleceniu, bo to wyjdzie płaska figura... ale tak mi podał Pan Doktor...
3 maj 19:06
Michał Szczotka: a to chyba jakiś stomatolog ci to podał
3 maj 19:08
anka: też się czasami zastanawiam za co on doktorat dostał....
3 maj 19:09
@Basia: Jestem pewna, że trzeba obliczyć całkę podwójną po podanym kole. Ale z czego ? To musi być podane w zadaniu. A jeśli nie to musisz zgłosić panu doktorowi uzasadnione pretensje. Oczywiście, że całkować po kole jest łatwiej korzystając ze współrzędnych biegunowych, ale trzeba mieć to coś do całkowania.
3 maj 19:18
@Basia: Tak to mniej więcej musi wyglądać: Obliczyc całke podwójna
 dxdy 

, gdzie D jest kołem x2 + y2 ≤ 4.
 x2+y2 
D
3 maj 19:23
Bogdan: rysunek Jest okazja, by przybliżyć układ współrzędnych biegunowych na płaszczyźnie. Podaję się w tym układzie punkt O zwany biegunem oraz półprostą Ox wychodzącą z punktu O zwaną osią biegunową, określa się jednostki długości oraz kierunek odkładania kąta. Współrzędnymi biegunowymi punktu P różnego od bieguna O nazywamy: − odległość r punktu P od bieguna O zwaną promieniem wodzącym, − kąt φ między osią biegunową Ox i promieniem OP zwany argumentem. Główną wartością argumentu punktu P nazywamy kąt φ ∊ <0, 2π>. Jeśli φo jest jedną z wartości argumentu jakiegoś punktu, to każda inna wartość argumentu φ tego punktu spełnia warunek φ = φo + k*2π, gdzie k ∊ C. Punkt P zapisujemy: P = (r, φ). Jeśli biegun O pokrywa się z początkiem prostokątnego układu współrzędnych Oxy, a oś biegunowa jest dodatnią częścią osi x, P = (r, φ) oraz P = (x, y), to:
 x y 
r = x2 + y2, cosφ =

, sinφ =

,
 r r 
oraz x = rcosφ, y = rsinφ Przykład: W prostokątnym układzie współrzędnych okrąg podany w zadaniu wyraża się wzorem x2 + y2 + 2x = 0 lub (x + 1)2 + y2 = 1, środek okręgu S = (−1, 0), R = 1. Ten sam okrąg w biegunowym układzie współrzędnych ma postać: (rcosφ + 1)2 + r2sinφ = 1 ⇒ r2cos2φ + 2rcosφ + 1 + r2sin2φ = 1 ⇒ ⇒ r2(cos2φ + sin2φ) + 2rcosφ = 0 ⇒ r + 2cosφ = 0. Ostatecznie otrzymujemy wzór: r = −2cosφ
3 maj 23:09