calki podwojne
anka: witam, mam problem z tym zadaniem:
mam obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchnią: x
2+y
2+2x=0, a mam to obliczyć za
pomocą postaci biegunowej
3 maj 18:54
bumblebee: kurcze zebym ja wiedzial co to jest postac biegunowa
3 maj 18:55
♊: bumblebee: całki to na studiach dopiero są ;)
anka: niestety z moją wiedzą z zakresu całek mogę tylko przyposzczać, że mamy do czynienia z
kulą bądź sfrerą.
@Basia: to wyżej to znak dla Ciebie, że nie zrobię tego zadania i zostawiam Tobie (bądź też
innym zainteresowanym) to proste (jeżeli posiada się odpowiednią wiedzę) zadanie ;)
3 maj 19:01
anka: no właśnie ono nie jest takie proste.... a postacią biegunową wyliczyć je łatwiej... podobno
3 maj 19:02
@Basia: Równanie, które podałaś nie jest równaniem powierzchni tylko równaniem zwykłego płaskiego
okręgu. O jaką więc powierzchnię chodzi ?
Jeżeli z jest dowolne to powierzchnia takiego "nieskończonego" walca też będzie nieskończona.
Czyli coś tu nie gra.
3 maj 19:03
anka: bo ja nie wiem jak to ugryść, a nie jestem taka beznadziejna z matmy

faktycznie coś tu nie halo w poleceniu, bo to wyjdzie płaska figura... ale tak mi podał Pan
Doktor...
3 maj 19:06
Michał Szczotka: a to chyba jakiś stomatolog ci to podał
3 maj 19:08
anka: też się czasami zastanawiam za co on doktorat dostał....
3 maj 19:09
@Basia: Jestem pewna, że trzeba obliczyć całkę podwójną po podanym kole. Ale z czego ?
To musi być podane w zadaniu. A jeśli nie to musisz zgłosić panu doktorowi uzasadnione
pretensje.
Oczywiście, że całkować po kole jest łatwiej korzystając ze współrzędnych biegunowych, ale
trzeba mieć to coś do całkowania.
3 maj 19:18
@Basia: Tak to mniej więcej musi wyglądać:
Obliczyc całke podwójna
| | dxdy | |
∬ |
| , gdzie D jest kołem x2 + y2 ≤ 4. |
| | √x2+y2 | |
D
3 maj 19:23
Bogdan:

Jest okazja, by przybliżyć układ współrzędnych biegunowych na płaszczyźnie. Podaję się
w tym układzie punkt O zwany biegunem oraz półprostą Ox wychodzącą z punktu O zwaną
osią biegunową, określa się jednostki długości oraz kierunek odkładania kąta.
Współrzędnymi biegunowymi punktu P różnego od bieguna O nazywamy:
− odległość r punktu P od bieguna O zwaną promieniem wodzącym,
− kąt φ między osią biegunową Ox i promieniem OP zwany argumentem.
Główną wartością argumentu punktu P nazywamy kąt φ ∊ <0, 2π>.
Jeśli φ
o jest jedną z wartości argumentu jakiegoś punktu, to każda inna wartość
argumentu φ tego punktu spełnia warunek φ = φ
o + k*2π, gdzie k ∊ C.
Punkt P zapisujemy:
P = (r, φ).
Jeśli biegun O pokrywa się z początkiem prostokątnego układu współrzędnych Oxy,
a oś biegunowa jest dodatnią częścią osi x, P = (r, φ) oraz P = (x, y), to:
| | x | | y | |
r = √x2 + y2, cosφ = |
| , sinφ = |
| , |
| | r | | r | |
oraz
x = rcosφ, y = rsinφ
Przykład:
W prostokątnym układzie współrzędnych okrąg podany w zadaniu wyraża się
wzorem x
2 + y
2 + 2x = 0 lub (x + 1)
2 + y
2 = 1, środek okręgu S = (−1, 0), R = 1.
Ten sam okrąg w biegunowym układzie współrzędnych ma postać:
(rcosφ + 1)
2 + r
2sinφ = 1 ⇒ r
2cos
2φ + 2rcosφ + 1 + r
2sin
2φ = 1 ⇒
⇒ r
2(cos
2φ + sin
2φ) + 2rcosφ = 0 ⇒ r + 2cosφ = 0.
Ostatecznie otrzymujemy wzór: r = −2cosφ
3 maj 23:09