matematykaszkolna.pl
tryg bumblebee: Mam otóż problem takiej natury, że jestem w stanie bez problemu rozwiazac wiekszosc rownan trygonometrycznych, ale klopotow nastrecza mi napisanie odpowiedzi... czy moglby mi ktos wytlumaczyc po kolei malymi kroczkami jak dzieckuemotka co i jak, np na tym przykladzie (2sin2x−1)(sinx+1)=0, dla x nalezacego do <0, 2π>
3 maj 17:43
bumblebee: ja bym to napisal tak, ze:
 2 2 
sinx=

⋁ sinx=−

⋁ sinx=−1
 2 2 
no i co dalejemotka
3 maj 17:45
bumblebee:
 π π  
czyli x=

+2kπ v x=−

+2kπ v x=

, czy tak no ale wiem ze to nie wsyzstko bo
 4 4 2 
trzeba jeszcze ustalic z tego miejsca zerowe z przedzialu ktory mamy dany..
3 maj 17:48
@Basia: Musisz sobie naszkicować (albo jeszcze lepiej znaleźć dobrze narysowany) wykres danej f.trygonometrycznej. W tym wypadku sinusa. W przedziale <0;2π>
 2 
Wiesz, że sinπ4 =

2 
Jeżeli przez punkt (π4; 2/2) poprowadzisz prostą równoległą do OX zobaczysz, że przecina ona wykres sinusa w jeszcze jednym punkcie. Ten punkt to π−π4 = 4, bo wykres sinusa w <0;π> jest symetryczny względem prostej x = π2. To wynika także z wzorów redukcyjnych: sin(π−x) = sinx ⇒ sinπ4 = 2/2 to sinπ4 = sin(π−π4) = sin4 = 2/2 Patrzysz teraz na przedział <π;2π> −2/2 sinus przyjmie dla π+π4 i π+ 4 czyli dla x = 4 i x=4 To też wynika z wzorów redukcyjnych: sin(x+π) = −sinx Ale pamiętanie o wzorach redukcyjnych jest trudne. Lepiej nauczyć się szybkiego szkicowania wykresu w przedziale <0;2π> i odczytywania z niego tych wartości tak jak opisałam. Wiem, że to może nie być całkiem jasne. Szczególnie bez rysunku. Dlatego najpierw wykres.
3 maj 18:14
Jakub: Dobrze napisałeś te równania z sinusami tylko, nie do końca dobrze rozwiązałeś;
 2 
sinx =

2 
 π π  
x =

∨ x = π−

=

(podobne 1570)
 4 4 4 
 2 
sin x = −

2 
 π  π  
x = π +

=

∨ x = 2π −

=

(zobacz 1571)
 4 4 4 4 
sin x = −1

x =

2 
 2 
Narysuj sobie wykres sinusa i następnie patrz, gdzie przyjmuje wartości

,
 2 
 2 

, −1. Tylko uważaj, aby się ograniczać tylko do przedziału <0,2π>.
 2 
Rozwiązywanie równań trygonometrycznych z wykresem jest najprostsze. W ogóle poczytaj rozwiązania tych zadań 1578. Powodzenia.
3 maj 18:19
Jakub: No to myślimy Basia tak samo emotka
3 maj 18:20
Bogdan: rysunek Dobry wieczór. Dobrze rozwiązałeś. Trzeba dobrać takie k, aby rozwiązania zawarły się w podanym przedziale, można je zobaczyć na rysunku. (2sin2x − 1)(sinx + 1) = 0, dla x należącego do <0, 2π>
 1 
2(sin2x −

)(sinx + 1) = 0
 2 
 2 2 
2(sinx −

) (sinx +

) (sinx + 1) = 0
 2 2 
 2 2 
sinx =

lub sinx =

lub sinx = −1.
 2 2 
 π     
Dla x ∊ <0, 2π> x ∊ {

,

,

,

,

}
 4 4 4 2 4 
Na rysunku niebieska linia to wykres y = sinx,
 2 
górna czerwona linia to wykres y =

,
 2 
 2 
poniżej kolejna czerwona linia to wykres y =

,
 2 
najniższa czerwona linia to wykres y = −1
3 maj 18:30
Bogdan: Witam Basiu i Jakubie. Miłego wieczoru życzę.
3 maj 18:33
bumblebee: ok dziekuje za wytlumaczenie, teraz to tylko musze przeanalizowacemotka
3 maj 18:37
bumblebee: kurcze wszystko rozumiem
3 maj 18:52