.
melania.: pole trojkata jest rowne 20 cm2, a jeden z jego katow ma miare 150 stopni. wiedzac, ze
dlugosci wysokosci poprowadzonych z wierzcholkow katow ostrych pozostaja w stosunku 5:4,
oblicz dlugosci bokow trojkata przy kacie rozwartym.
bardzo prosze o wytlumaczenie.
3 maj 17:40
tim:

Ja bym to zrobił układem równań
P = 1/2 a * b * sinα <−−− SIN 150 = 1/2
1/4 a * b = 20
Oraz
| | a * ha | | b * hb | |
4xa = 5xb <−− wynika ze stosunku pól P = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
4a = 5b
a = 5/4 b
1/4 * 5/4b * b = 20
b
2 = 64
b = 8
a = 10
3 maj 18:16
melania.: dziekuje bardzo.
4 maj 11:45